5 REDENEN WAAROM VOETBALLERS CAFEÏNE KAUWGOM KAUWEN

Wat is het weer spannend: het WK voetbal in Qatar! Met spanning en plezier voor de televisie gaan we met familie of vrienden kijken hoe Oranje presteert. Zou FIRST het verschil kunnen betekenen tussen winst of verlies in een wedstrijd? Verschillende onderzoeken tonen namelijk aan dat cafeïne en het kauwen van kauwgom een positief effect kunnen hebben op de voetbalprestaties. In deze blog gaan we in op de vijf redenen waarom voetballers cafeïne kauwgom kauwen.

 

 1. Kauwen stimuleert de mentale activiteit

  Dat een kauwgompje lekker kan zijn tijdens het voetballen weten we allemaal, maar dat het kauwen van kauwgom de mentale activiteit stimuleert? Dat is misschien nog een vrij nieuwe theorie voor sommigen.

  De mentale activiteit wordt gestimuleerd door de beweging van de kaak. Dit zorgt ervoor dat de zenuwen voortdurend signalen naar de hersenen sturen. Dit maakt de hersenen actiever en zorgt uiteindelijk voor een betere concentratie en een verhoging van de alertheid en reflexen. Dit zou kunnen betekenen dat de keeper aan het eind van de wedstrijd tóch nog wel de alertheid en concentratie heeft om met een snelle reflex de bal uit het net te tikken. 

  1. Kauwen verlaagt het stressniveau

  Misschien herken je het zelf wel, bij een voetbaltoernooi of een andere sport in toernooivorm, gaat het vaak om een prestatie van één moment. Na 90 minuten ga je door of lig je eruit. Deze gedachte brengt soms veel stress en spanning met zich mee. Het is belangrijk om rustig te blijven, voor zowel de spelers als coach.

  Onderzoek toont aan dat het kauwen van kauwgom deze spanning doet verminderen. De belangrijkste reden is dat het bewegen van de kaak de bloedstroom naar de hersenen verhoogt. Hierdoor komt er meer zuurstof in je hersenen terecht, waardoor het stressniveau verlaagt. Daarnaast verlaagt het kauwen van kauwgom ook het stresshormoon ‘cortisol’. Misschien dat onze geliefde bondscoach Louis van Gaal dus wel verstandig doet aan het nemen van een kauwgompje voor een interview. 😉


  1. Cafeïne bevordert de voetbalprestatie

  Cafeïne is een uiterst populaire stof en je kan het niet meer wegdenken uit onze westerse samenleving. In ongeveer elk kantoor, school of ziekenhuis staat wel een koffiemachine. Dit is ook logisch, want zoals we weten verhoogt cafeïne je productiviteit. Naast de hedendaagse prestaties die geleverd moeten worden op bijvoorbeeld werk of studie, verbetert cafeïne ook de voetbalprestatie.

  Cafeïne verhoogt de alertheid en het uithoudingsvermogen en verbetert daarnaast de cognitieve functies en de lichaamsbeweging. Deze voordelen zijn van belang voor voetballers. Het zorgt voor een betere nauwkeurigheid van passes, een verhoogde behendigheid en verbetert de sprint. Naast de fysieke voordelen heeft het dus ook een positief effect op de tactische vaardigheden.

  1. Kauwgom kauwen voorkomt een droge mond

  Sommige mensen ervaren een droge mond tijdens het bewegen. Of dit nou op het voetbalveld, een racefiets, op je noren of tijdens het Amsterdam Dance Event is, een droge mond is enorm vervelend en dat wil je liever niet.

  Het kauwen van kauwgom stimuleert de speekselaanmaak in je mond, welke de droge mond natuurlijk tegen gaat. Het nut van speeksel is daarnaast dat het je tanden en kiezen beschermt tegen onder andere cariës, tanderosie en ontstekingen. Dus tijdens het kauwen van kauwgom voorkom je een droge mond en het is ook nog eens goed voor je gebit! 😊

  1. Het is… LEKKER!

  Last, but not least, First Enery Gum is lekker! Het zorgt naast een energie boost voor een frisse smaak in je mond en voor een frisse adem. Zo is het fijn voor jezelf, maar misschien ook wel voor diegene die naast je zit in de kleedkamer! :-P

   


  Conclusie

  Al met al, de hoofdreden waarom voetballers kauwgom nemen, en dan het liefst cafeïne kauwgom, is omdat het de prestaties bevordert. Het stimuleert de hersenactiviteit, verlaagt het stressniveau, voorkomt een droge mond en zorgt ook nog eens voor een frisse adem. Cafeïne en kauwgom zijn een perfecte combinatie die zorgen voor een betere prestatie. Ben jij benieuwd of het jouw (voetbal)prestaties ook positief beïnvloedt? Probeer het dan zelf! 😉

   

  Bestel FIRST!

  Laat een reactie achter

  Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd