5 TIPS OM PRODUCTIEVER TE WERKEN

Het liefst werken we lekker geconcentreerd door en hebben we aan het einde van de dag ons lijstje afgestreept. Toch is het niet altijd makkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Soms ben je nu eenmaal moe, afgeleid of is de motivatie ver te zoeken. Niet heel productief! 

Door zowel fysieke als mentale aanpassingen te maken, creëer je een omgeving waarin je beter in de workflow komt. In deze blog geven we je 5 handige tips en voorbeelden om productiever te kunnen werken.

  1. Maak een goed to-do lijstje

Het maken van een to-do lijstje kan je helpen om productiever te werken. Maar, hoe je nu een goede maakt?

The recipe for success

Daarvoor zijn 2 dingen belangrijk. Kies eerst een medium dat voor jou werkt. Je kunt je taken bijvoorbeeld bijhouden op een papiertje of met je telefoon. Bepaal daarnaast hoe uitgebreid je lijstje wordt. Schrijf je alleen de taken op? Plan je ook de tijd die je gaat gebruiken? Of schrijf je zelfs alle mogelijke details op? Let op, hoe uitgebreider je lijstje is, des te meer moet je invullen en bijhouden.

Maak een goed lijstje

Om een goed lijstje te maken is het handig om je lijstje te prioriteren zodat je niet alleen de makkelijke en niet-urgente taken afstreept. Een goede tool om hiervoor te gebruiken is de Eisenhower Matrix. Met deze matrix deel je je taken in 4 types in, gebaseerd op hoe belangrijk en hoe snel ze klaar moeten zijn.

Type 1: Deze taken zijn belangrijk en moeten zo snel mogelijk gedaan worden
Type 2: Deze taken zijn wel belangrijk maar hoeven niet direct af
Type 3: Deze taken zijn wel urgent maar niet belangrijk
Type 4: Deze taken zijn niet urgent en niet belangrijk

Door je to-do lijst in te delen met behulp van deze methode, is de kans dat je productiever werkt een stuk groter dan wanneer je random een paar dingen opschrijft!

  1. Probeer zo min mogelijk te multitasken

Het lijkt efficiënt om tijdens een meeting snel dat ene appje te beantwoorden of om onderweg nog even snel te bellen. Maar is dat wel zo efficiënt?

Kunnen we eigenlijk wel multitasken?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Volgens een publicatie in de ‘American Psychological Association’ ben je wanneer je multitaskt, niet meerdere dingen tegelijk aan het doen, maar switch je continue tussen verschillende taken wat juist meer tijd kost. De resultaten van een onderzoek naar het effect van hiervan, waren niet mis. Multitasken, ofwel task-switching kan je productiviteit tot wel 40% verminderen! Hartstikke zonde van je tijd dus. Oh, en ook een interessant onderzoeksresultaat, mannen en vrouwen zijn even slecht in multitasken ;)

Hoe los je dit op?

Het beste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat alle afleiding weg is. Zet je telefoon bijvoorbeeld op vergaderstand en leg ‘m weg totdat je taak af is. Doe de deur dicht zodat je minder snel gestoord wordt door anderen en focus volledig op het afmaken van deze taak.

  1. Schrijf je gedachten op

Soms zijn het juist onze eigen gedachten die het meest afleiden. Dan schrijf je bijvoorbeeld een tekst en herinner je je opeens dat je nog iemand een mail had moeten sturen. De kans is groot dat, als je hier niet direct iets mee doet, je het weer vergeet en dus tussendoor dat mailtje gaat sturen. Dit vermindert je productiviteit aanzienlijk.

Zo blijf je wel gefocust.

Pak er een velletje papier bij en schrijf die spontane gedachten meteen op. Zo vergeet je niet dat je straks iets moet doen, en kun je die gedachte nu weer even loslaten en gefocust doorwerken. Wanneer je klaar bent pak je je opgeschreven gedachten erbij en kun je bijvoorbeeld een reminder in je agenda zetten of alsnog dat ene mailtje sturen.

  1. Zorg goed voor jezelf

Wanneer je niet voldoende slaapt is het volgens de Harvard Medical School om te focussen. Je kunt minder snel nieuwe dingen leren, het is lastiger om ze te onthouden en je kunt ze later slechter herinneren. Ook de juiste voeding is van belang. Alles wat we eten wordt omgezet in energie. Het is daarom logisch dat onvoldoende brandstof focusproblemen oplevert. Zorg er daarom voor dat je goed en genoeg eet. Focussen is eigenlijk net topsport!

Maak bewuste keuzes

Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt door bijvoorbeeld s ’avonds alle elektronische apparaten weg te leggen en daarnaast voldoende slaap te pakken. Rustig wakker worden kan helpen om gedurende de dag minder stress te ervaren. Denk aan ontwaken met een wake up light, ontspannen douchen en de tijd nemen om goed te ontbijten. Eet voldoende en gezond. Kies bijvoorbeeld voor je honger krijgt wat je gaat eten, daarmee voorkom je dat je naar ongezonde snacks grijpt. Ook helpt het om je glucose levels op peil te houden door regelmatig iets te eten.

  1. Kauw je cafeïne

Zowel op dagen dat je lekker in de werkflow zit als die dagen waarop het allemaal iets minder soepel gaat helpt cafeïne je om productiever te zijn. Deze milde stimulant zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dit helpt je om beter te focussen. Daarnaast blokkeert cafeïne de adenosine receptoren. De stof adenosine ‘verzamel’ je gedurende dag en maakt dat je je gedurende de dag vermoeider voelt. Door de cafeïne kan adenosine niet op de receptoren komen en wordt dit gevoel van vermoeidheid uitgesteld. Je voelt je daardoor alerter en energieker en bent beter in staat om je te focussen.

Extra voordelen van het kauwen zijn dat je verschillende hersengebieden sneller gaan samenwerken. Hierdoor wordt je geheugenfunctie beter. Daarnaast vermindert kauwen stress, wat helpt wanneer je onder druk moet presteren.

Let wel op

Wanneer je te veel cafeïne inneemt werkt het averechts en kun je juist last krijgen van symptomen zoals rusteloosheid, zweten, misselijkheid, darmproblemen of angst. Blijf je daarom goed bewust van de hoeveelheid cafeïne die je inneemt en hou er rekening mee dat ‘te veel’ niet alleen afhankelijk is van de door het Nederlandse Voedingscentrum vastgestelde bovengrens van 400 mg per dag. Jouw cafeïne gevoeligheid en de efficiëntie waarmee je metabolisme werkt zijn hierbij ook van belang.

First Energy Gum

Een FIRST gum bevat 80 mg cafeïne. Het werkt binnen 10 minuten en zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen en energieker voelt. De cafeïne wordt geleidelijk afgebroken waardoor je geen last hebt van een dip.

Een korte samenvatting

Om productiever te werken, kunnen deze tips je zeker op weg helpen:

  1. Maak een geprioriteerde to-do lijst
  2. Probeer niet te multitasken
  3. Schrijf afleidende gedachten direct ergens op
  4. Eet, drink, slaap en rust genoeg
  5. Kauw je cafeïne

En dat laatste doe je natuurlijk met FIRST zodat je binnen 10 minuten van extra focus en energie voorzien bent zonder dat last zult krijgen van een dipje!!
Bestel nu jouw compacte energizer en voor je het weet vlieg je door die to-do lijst heen ;)  

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd