5x SCHERPER ACHTER HET STUUR OP VAKANTIE

De vakantietijd komt eraan. En dat is het moment dat veel avontuurlijke Nederlanders met de auto op reis gaan. De top 5 bestemmingen voor autovakanties zijn; Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en België. Zo'n lange reis kan een complete hel of een enorme verademing zijn. Het maakt weinig uit hoe lang je erover doet, urenlang autorijden is een flinke inspanning die om focus en energie vraagt. En hoe fit je je ook voelt, vrijwel niemand ontsnapt aan het bekende ‘inkakmomentje’.
Deze 5 tips helpen je om die juist te voorkomen!

 

1. Muziek luisteren (en meezingen natuurlijk!)

Autorijden is voor de meesten een bijna automatische handeling. Het feit dat je concentratie wegzakt tijden het autorijden geeft aan dat het bijna te simpel is. Zet de radio maar eens uit, je zult merken dat je vrij snel verveeld raakt.

Zorg er daarom voor dat je een goede muzieklijst voor onderweg hebt. Pro tip: Zet er vooral vrolijke en upbeat nummers in. Die zorgen er voor dat je alert blijft en beter op het verkeer kunt focussen. Variatie van genres is trouwens ook een goed idee, want 10 uur lang hetzelfde genre luisteren is voor niemand leuk. 

 

2. Van de 'snelste route' afwijken

Wat ook helpt om scherper te blijven is om niet alleen maar snelwegen te rijden. Daardoor ervaar je meer afwisseling in zowel wegen als de omgeving. Toegegeven, dit kan ervoor zorgen dat je langer onderweg bent. Maar als je het combineert met een lunchpauze of tussenstop, dan kun je dat wel weer goedpraten! Bovendien kan een ander landschap of een pittoresk dorpje een leuk extraatje zijn. Dit advies werkt overigens averechts wanneer je ’s nachts een lange rit voor de boeg hebt en het donker is.

 

3. Kauw op cafeïne!

Erg voor de hand liggend natuurlijk, maar kauwen op cafeïne zorgt voor een dubbele dosis focus en energie. Kauwen activeert namelijk maar liefst 8 delen van je brein, waardoor je aandacht scherper wordt en je reactievermogen verbetert. Tegelijkertijd is cafeïne een stofje dat je prestaties verbetert. Zo heeft het een positief effect op je energielevel, alertheid, focus, concentratie en uithoudingsvermogen. Vergeet daarom niet om een pack FIRST in de auto te leggen voor je vertrekt! 

4. Pauze

We zijn vaak geneigd om door te rijden tot de vermoeidheid toeslaat. Maar het is juist belangrijk om regelmatig pauzes te nemen als je zo lang onderweg bent. Zorg ervoor dat je tijdens het tanken of een korte break je benen strekt en ga vooral niet je social media checken. Dat soort dingen vergen ook weer inspanning van je brein, waardoor je geen rust krijgt. Lopen zorgt voor nieuwe capaciteit om je op de weg te focussen.

 

5. Een niet te warme temperatuur in de auto

Warme lucht maakt je sneller moe en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.  Houd de auto daarom enigszins koel of zorg voor frisse lucht door het raam op een kiertje te zetten. Let wel op, als het te koud is kost het je lichaam ook weer extra energie om op temperatuur te blijven. Je merkt al snel wat je prettig vindt.

 

Is het al tijd om te vertrekken?

Met deze vijf tips moet je wel fit op je bestemming aankomen! Wees wel realistisch. Als je knikkebollend probeert je bestemming te bereiken, is het misschien toch verstandiger om een nachtje in een hotel verblijven. Veilig aankomen is uiteindelijk het belangrijkste. Oké, en heel veel lol hebben!                  

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd