BMX'ER IN HART EN NIEREN: RAYMON VAN DER BIEZEN

Raymon van der Biezen is verslaafd aan zijn BMX fiets. Al vanaf zijn jongste kinderjaren is hij te vinden op crossbaantjes. Voor en na school, in het weekend, op vakantie met vriendjes, altijd buiten te vinden op zijn BMX fiets. Als gedreven jongen die altijd wilde winnen, wist hij al vrij snel dat hij zijn leven met sport wilde verbinden. In 2007 twijfelde Raymon geen seconde toen hij de kans kreeg fulltime te gaan BMX’en. In het gesprek met FIRST vertelt Raymon van der Biezen, sinds kort assistent bondscoach bij het Nederlands Team BMX, hoe deze sport nu in elkaar zit.

 

Niet meer op de baan 

In het begin voelde het heel raar, want ik wilde zelf nog heel graag op de fiets stappen en trainen. Echter, vind ik het erg leuk om mijn ervaring over te brengen en het voelt goed om een bijdrage te kunnen leveren aan de topsport prestaties van de atleten. Wanneer zij moeten presteren voel ik dezelfde spanning en bij een mooi resultaat ook kippenvel, net als toen ik nog fietste. Dat zal altijd zo blijven! Ik pak zo nu en dan nog wel eens de fiets, dat blijft kriebelen. Het is veel te leuk om niet te doen, maar ik merk wel dat ik een stukje voorzichtiger ben geworden. De onnodige risico’s neem ik nu niet meer.

 

De uitdaging VS. de overwinning 

Als coach heb je te maken met allemaal verschillende individuen. Andere karakters en het ene lichaam is het andere niet: veel blessures of persoonlijke issues, het kan van alles zijn. Al deze variabelen maken het coachen soms lastig, maar wel uitdagend. Het nadenken over bepaalde trainingsvormen vormt een leuke uitdaging maar winnen blijft natuurlijk het leukste, of je nou zelf fietst of als coach langs de baan staat! Mijn doel als coach is samen met een atleet het beste uit zichzelf halen.

 

Een kijkje in de toekomst 

BMX is weer upcoming! Sinds onze sport voor het eerst op het olympisch programma stond in Beijing 2008 en we als klein land grote stappen hebben gemaakt blijven de resultaten niet onopgemerkt. De sport krijgt meer bekendheid en ook steeds meer kinderen gaan BMX’en. Op dit moment is er zelfs een tekort aan trainers, waar hopelijk snel een oplossing voor wordt bedacht.

De olympische spelen in Tokyo 2020 komen eraan. De olympische ranking zal in oktober dit jaar van start gaan. Het doel is om zowel bij de heren als dames bij de beste twee landen op de wereld ranking te komen staan. Zo kunnen we het maximaal aantal van drie heren en drie dames naar de spelen sturen. Momenteel staan we dik bovenaan, maar in oktober begint de ranking weer op 0. We hebben eigenlijk een luxe probleem, ik denk zelfs dat er meer dan drie heren en drie dames zich gaan kwalificeren. Ik durf wel te zeggen dat wij zowel bij de heren als dames grote medaille kansen hebben, ook goud is realistisch!

 

Leven naast Papendal  

Naast mijn BMX-leven doe ik graag gewoon leuke dingen met vrienden, dat zijn meestal ook sportieve activiteiten;-). Motorcross, mountainbike, crossfit, obstakel runs of een keer een feestje. Om mijzelf fit te houden ben ik bijna elke dag in de gym te vinden. Ik gebruik FIRST als ik echt wil knallen met een workout of een soort wedstrijdje, dat geeft me net even die extra boost! Ik pak een gum als ik weinig energie heb, maar van mezelf toch even moet gaan trainen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd