CAFEÏNE: BRANDSTOF OM AF TE VALLEN

Menig Nederlander begint z’n dag met een kop koffie. Naast het feit dat men het gewoon lekker vindt, is de belangrijkste reden het oppeppende effect van de cafeïne. Je bloedvaten gaan verder open staan, je hart gaat sneller pompen en je krijgt meer energie. Zin in de dag dus! En naast de broodnodige opname van energie om je in beweging te krijgen, blijkt dat cafeïne je ook kan helpen om af te vallen. Hoe mooi is dat?

 

Verbranding
Het klinkt te mooi om waar te zijn, afvallen door cafeïne tot je te nemen. Maar het is eigenlijk vrij logisch, omdat je hart sneller gaat pompen van cafeïne. 'Is dit dan wel goed?', horen we je denken. Voor mensen die af willen vallen is het sneller pompen van het hart zeker een goed teken. Het zorgt ervoor dat je lichaam meer energie verbruikt. Dit werkt uiteraard niet als je daarnaast gewoon flink blijft eten. Uiteindelijk draait afvallen om calorieën in versus calorieën uit. Maar een gezond dieet in combinatie met cafeïne zal ervoor zorgen dat je totale verbranding hoger zal liggen.

 

Uithoudingsvermogen
Cafeïne zorgt er ook voor dat je langer door kunt gaan. Het werkt namelijk positief op je uithoudingsvermogen. Meer en vooral langer bewegen zorgt ervoor dat je lichaam in een verbrandingsmodus komt te staan. Je kunt dus langer rennen, fietsen, roeien en trainen zonder dat je lichaam helemaal uitgeput is. Je verlegt als het ware je grens.

 

Vetverbranding
Juist doordat je langer door kunt, ga je vooral vetzuren als energiebron gebruiken. Vetten zorgen voor een langere en geleidelijke afgifte van energie, terwijl koolhydraten juist op korte termijn voor snellere energie zorgen. Door de verbranding van de vetten heeft je lichaam meer energie om te gebruiken.

 

Verhoogde stofwisseling en verlaagde eetlust
Tot slot stimuleert cafeïne je metabolisme en verlaagt het je eetlust. Hoewel het geen maaltijdvervanger is, kan cafeïne de ‘thermogenese' (warmte en energie)’ stimuleren, wat een tijdelijk verminderde behoefte aan voedsel tot gevolg heeft. Volgens een studie, gepubliceerd in het ‘International Journal of Epidemiology’, die de voedingsgewoonten van meer dan 93.000 mensen bestudeerde, hadden degenen die meer cafeïne tot zich namen een lager risico op obesitas en een verminderd risico op diabetes type 2.

 

Welke bron van cafeïne te gebruiken?
Het is belangrijk op te merken dat gewichtsverlies is gekoppeld aan pure cafeïne (in dit onderzoek zwarte koffie) en niet aan suikerhoudende frappuccino's, met suiker gevulde koffies of energie dranken. Feitelijk hebben deze producten het tegenovergestelde effect op je gewicht. Verborgen calorieën in dranken op cafeïne basis kunnen leiden tot gewichtstoename en een hoger insulinegehalte. 

 

Chew FIRST!
First Energy Gum is suikervrij en bevat slechts 5 kcal per kauwgom, waardoor het een perfecte vervanger voor dit soort producten is. Een bijkomend voordeel van FIRST is de smaak. Onbedoeld snacken is gewoon veel lastiger wanneer je op een verfrissende spearmint kauwgom kauwt!

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd