CITIUS, ALTIUS, FORTIUS: SNELLER, HOGER EN STERKE

FIRST founder en Olympisch Kampioen op de 1500 meter van 2010, Mark Tuitert, vertelt over zijn kijk op de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang. Mark zal als analist voor de NOS meegaan naar PyeongChang en kan zich goed inleven in de uitdagingen voor de huidige atleten.

 

Het beste uit jezelf halen 

Het hoogste podium in de sport doet veel met atleten en toeschouwers. Het is misschien wel voor velen de enige kans te schitteren op het grootste mondiale podium. Hiervoor moeten grenzen geslecht worden, ten eerste de grenzen die de buitenwacht aan je stelt. Niet voor niets is 'Citius, Altius, Fortius' het motto van de Spelen. Hiervoor moet je als sporter koers houden en blijven geloven in je ontwikkeling en talent.

 

Blijven verbeteren

Mart Smeets sprak ooit de legendarische zinnen: "Dit kan helemaal niet wat deze man doet. Dit wordt een tijd die echt nooit meer verbeterd gaat worden" over de olympische 10 kilometer van Eric Heiden in Lake Placid tijd: 14.28.13. Op mijn eerste 10 kilometer ooit, zo’n 20 jaar later, reed ik een seconde sneller dan die tijd van Heiden, als broekie op de Uithof in Den Haag.

Dat blijft het fascinerende aan topsport, de drang naar verbeteren. De olympische spelen voegen daar nog een hele nieuwe dimensie aan toe, de hele wereld kijkt mee de druk is immens. Eeuwige roem ligt weggelegd, maar bij niet presteren is dit een afgang door de zijdeur. De tegenstellingen die topsport in zich heeft worden nog eens onder een vergrootglas gelegd.

 

Pyeongchang 2018

Als analist van de NOS zal ik toekijken en verslag doen van de prestaties in Korea in PyeonChang.

 

DAAR WAAR WIJ BUITENSTAANDERS, ANALISTEN EN JOURNALISTEN DE GRENZEN LIJKEN TE KENNEN, DAAR BEGINT PAS DE UITDAGING VOOR DE TOPSPORTER!

 

Er zijn genoeg interessante vragen om te stellen in de aanloop richting de openingsceremonie van 9 februari: Kan Wust voor de 4e Spelen op rij een gouden medaille winnen? Gaat Sven Kramer zijn lange zoektocht langs diepe dalen op de 10 kilometer eindelijk bekronen met de enige kleur die voor hem telt? Gaat Kjeld Nuis zijn olympische debuut van een gouden glans voorzien of wordt misschien shorttracker Sjinkie Knegt de man van de spelen?

En kan de totale Nederlandse equipe de ‘goldrush’ van Sochi vier jaar geleden evenaren? ‘Uitgesloten’, roepen wij kenners stellig op deze laatste vraag, maar deze resultaat beperkende gedachte zal niet gelden in de hoofden van de atleten. Het kan en moet altijd beter, het houdt nooit op! Dat zit in de geest van de sport en in die van de spelen. Sneller, hoger, sterker, Citius, Altius, Fortius. 

 

Ik vind het leuk om te lezen wat jullie denken! Laat een reactie achter op ons Facebook bericht.

- Mark Tuitert

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd