DANKBAARHEID EN POSITIEVE ENERGIE MAKEN DROMEN WAAR

‘Meedoen is belangrijker dan winnen’, het klinkt als een vloek binnen de topsport. Alles draait om winnen, alles draait om goud. Zo kijk ik, Mark Tuitert, er ook vaak naar, maar mijn ogen werden afgelopen jaar ook geopend voor een andere blik. Dit kwam door een man die droomt van Olympisch goud, maar ook een ban wil breken door als eerste donkere Afrikaanse atleet mee te doen aan de Olympisch Winterspelen in 2018 op het onderdeel skeleton. 

 

Een jongensdroom 

Via het Johan Cruyff College, waar Akwasi afstudeerde, kreeg ik de tip om met hem af te spreken op mijn vraag of men daar nog iemand kende die het toonbeeld van positieve energie is. Daaropvolgend bezocht Akwasi ons kantoor van First Energy Gum het afgelopen jaar. 

En een toonbeeld van positieve energie, dat is hij kan ik je vertellen! Hij is geboren in Ghana, als illegale immigrant opgegroeid in de Bijlmer en gezegend met een groot sprinttalent. Johan Cruijff was zijn grootste fan op de achtergrond en ik snap waarom. Hij werkt als een verkoper van Kirby stofzuigers en gaat hiervoor de deuren af in Salt Lake City. Als jochie was Akwasi al bezig met zijn droom, het behalen van de Olympische Spelen. Helaas was er iedere keer iets dat roet in het eten gooide, waardoor deelname aan het grootste sportevenement ter wereld op zijn 31ste levensjaar nog steeds niet meer is dan een droom.

 

Van stofzuigerverkoper naar de olympische spelen

Akwasi vertelde me over zijn plan de Spelen van 2022 te halen in Peking. "Waarom niet nu al in 2018?", vroeg ik. Hij zei: “Mark ik moet zoveel regelen, het Ghanese OC moet mij erkennen, ik heb maar een paar kleinere sponsoren en ik moet nog veel verbeteren in mijn techniek en dus meetrainen met een topploeg. Daarnaast wil ik ook nog iets terug doen voor de mensen in mijn geboorteland."

Na het cum laude afstuderen aan de Universiteit van Utah traint Awkasi inmiddels mee met de Amerikaanse slee ploegen in Salt Lake City. Zijn atletisch vermogen wordt in de Skeleton wereld erkend en zijn WK-debuut was niet glorieus, maar had potentie. 

Na vaak te horen te krijgen dat iets niet lukt, kun je daar in gaan geloven, maar je kunt ook vasthouden aan je dromen! Het positieve nieuws komt snel, Akwasi krijgt toekenning als olympisch atleet! De kans lijkt zowaar te bestaan dat Awkasi zich mag opmaken voor Korea 2018, in plaats van 2022. Om zich te kunnen kwalificeren heeft hij punten nodig, moet hij wedstrijden sleeën en een top programma draaien. Hij kan niet meer de hele dag stofzuigers verkopen, dat is niet meer vol te houden. Dit betekent ook dat er nog iets nodig is: een sponsor die in hem gelooft en hem financieel ondersteunt. 

 Akwasi Frimpong Cacoa from Ghana

 

Geen goede vooruitzichten  

De onzekerheid vreet aan hem, ik hoor het in zijn stem als ik hem spreek. 'Nu niet opgeven Akwasi, we gaan het regelen en je moet blijven vasthouden aan je droom' hoor ik mezelf zeggen. De eerste wedstrijden worden verreden, maar de situatie lijkt uitzichtlozer te worden met de dag. Geen sponsor, geen wedstrijden, geen plaatsing, weg droom… Het is het gevecht in de marge van een atleet die alles zelf moet regelen, van PR tot marketing tot training tot alles. Hij behoort zeker niet tot de categorie atleten waar iedereen voor in de rij staat, althans nog niet.

Aan media aandacht geen gebrek, het olympisch kanaal, CNN, BBC allemaal willen ze verhalen maken met Akwasi, maar waarom? Het is een verhaal over doorzetten, nooit opgeven en tegen de stroom in zwemmen, tegen de verwachting van iedereen toch vast blijven houden aan jouw eigen overtuiging. Het is een verhaal wat verder rijkt dan alleen een medaille. Een verhaal dat wij met FIRST graag ondersteunen.

 

Sponsoring

Het verlossende woord komt eindelijk eind oktober. Een zaadje wat al eerder werd geplant, komt tot bloei. Cocoa from Ghana spreekt uit Akwasi te willen sponsoren, een geschenk en een perfecte combinatie. Een mooie link tussen twee partijen die Ghana op de kaart willen zetten vanuit Nederland.

Soms lijken situaties uitzichtloos of te ingewikkeld. Awkasi bewijst, zoals ik ook zelf in mijn carrière heb ondervonden, dat doorzetten lastig is, maar dat het je veel kan brengen. Als je dit doet met een positieve en dankbare instelling verzamel je mensen om je heen met dezelfde instelling en dan kunnen je stoutste dromen misschien wel waarheid worden.

 

FIRST footnote

Ik werd gegrepen door Akwasi zijn positieve energie. Hij is met recht een van onze FIRST Athletes. Naast onze FIRST Energy Gum die Akwasi gebruikt voor zijn trainingen, probeer ik hem te helpen met mijn ervaringen. Zijn drive en dankbaarheid zijn een voorbeeld voor mij en ook voor vele anderen.

Volg Akwasi via onze website en via zijn en onze social media kanalen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd