DE OLYMPISCHE DROOM VAN AKWASI FRIMPONG

Hoe mooi is het om een droom te ondersteunen. In dit geval de olympische droom van een speciale atleet. Akwasi Frimpong verliet huis en haard als vluchteling, hij kwam op zijn 9e uit Ghana naar Nederland om in de Bijlmer op te groeien. Zijn snelheid en sprinttalent werden ontdekt en Nederlandse titels in de atletiek volgden.

 

Het levenspad van Akwasi Frimpong 

Zoals iedere sporter had ook Akwasi zijn grote droom: meedoen op het hoogste podium bij de olympische spelen. Verschillende blessures verhinderden dat hij deze droom waar kon maken als sprinter en vervolgens ook niet als bobsleeër, de sport waar hij later zijn heil in zocht.

Als selfmade zakenman woonde hij inmiddels in de USA waar hij de meest succesvolle Kirby stofzuiger verkoper werd langs huizen, maar hierin vond hij geen diepe voldoening. Het kon en moest toch gebeuren... Akwasi zette de bobslee bond van Ghana op, werd zelf president en regelde de trainingsfaciliteiten bij de Amerikaanse skeleton ploeg. Hij zou toch zijn droom achterna gaan als vertegenwoordiger van zijn geboorteland Ghana als wintersporter, een skeleton atleet.

 

Akwasi'S olympische helm 

Na een lange zoektocht voor sponsoring van zijn campagne en veel persoonlijke offers is zijn droom waarheid geworden. Hij is ontsnapt aan zijn eigen verleden, zoals hij het zelf noemt: de theorie van het konijn. Deze theorie bedacht hij naar aanleiding van de analogie die zijn voormalige sprintcoach, Sammy Monsels, vertelde: "Akwasi is als een konijn in een kooi, klaar om te ontsnappen aan een leeuw. Als de kooi opengaat, is hij dat konijn". Sammy zei: "Akwasi wordt door de leeuwen om hem heen gegeten". Hierbij verwijst hij naar Akwasi's dilemma als illegale immigrant en het leven in een kleine ruimte, arm zijn, zijn verwondingen en de negatieve mensen. Op zijn helm staat dan ook een leeuwen bek die zich opent achter het konijn dat voorop zijn olympische skeleton helm staat.

 

Skeleton atleet op de olympische winterspelen 

Het verhaal van Akwasi leest als een jongensboek en zo zal hij het ook beleven als hij lachend het Olympisch Stadion in PyeongChang zal inlopen voor de openings- en sluitingsceremonie als trotse Nederlandse/Amerikaanse Ghanees. Hij is het konijn dat ontsnapt is aan de leeuwen om hem heen, hij heeft zijn dromen werkelijkheid laten worden om op deze manier ook anderen te inspireren hun dromen te volgen.

 

Positive energie

En dat is precies de reden waarom FIRST hem ondersteunt! Zijn doorzettingsvermogen en positieve instelling zijn voor ons een bron van energie. Natuurlijk zijn wij letterlijk een bron van energie met First Energy Gum, onze cafeïne houdende gum, maar ook in figuurlijke zin willen wij dit op menselijk vlak uitstralen. Binnen ons team van medewerkers maar ook richting alle sportfans die genieten van de Olympische Spelen. Akwasi is een boegbeeld voor ons en zijn weg begint nog maar net. Want een waarschuwing is gepast, als je eenmaal besmet bent met positieve energie kun je zomaar de kracht vinden om door te gaan waar anderen stoppen. Nog vier jaar tot de volgende Olympische Spelen waar de missie helder is: GOUD. Dromen moeten groot zijn, dat is waarmee het zaadje word geplant!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd