DE WIND IS MIJN AGENDA

De temperatuur begint te dalen, de dagen worden korter, dat betekent niet alleen dat mijn favoriete seizoen in aantocht is, ja dat is nog steeds de winter, maar ook dat de kans op goede wind toeneemt. Iets wat ik tegenwoordig met bovenmatige interesse in de gaten houd. Na mijn schaatscarrière leek een nieuwe sportieve uitdaging wel op zijn plek, dat is kitesurfen geworden. Het gaat nu eens niet om winnen en snelle tijden maar om het spelen met de elementen, spelen met de wind en het water. Als mijn werk het toelaat is de wind tegenwoordig mijn agenda.

 

Ik ben met het kitevirus aangestoken door een van werelds’ beste kitesurfers: Kevin Langeree. Hij is een van de beste kitesurfers die we in ons landje kennen en specialist als het gaat om hoog boven de golven uit vliegen. Ik heb Kevin geïnterviewd voor mijn Drive podcasts en dat zinnetje “de wind is mijn agenda”, dat komt van hem. Goede wind is de belangrijkste voorwaarde voor een kitesurfer. En goede voorwaarden zijn weer van levensbelang voor elke topsporter. In ons gesprek zijn vooral die voorwaarden voor een carrière in de sport de rode draad. Lees mee over het belang van support uit je omgeving aan de hand van de bijzondere sportcarrière van Kevin.

 

Vrijheid, sport en je passie delen met wereldkampioen kitesurfer, luister hier naar Mark in gesprek met Kevin Langeree.

 

De geboorte van een sport(er) 

Toen Kevin op de basisschool zat was hij vaak op het strand te vinden, een paar minuten vanaf zijn huis. Het was een match made in heaven toen hij op zijn elfde iemand zag kitesurfen. Al zijn spaargeld ging op aan zijn eerste kite en board en vanaf die dag bracht hij zoveel mogelijk tijd door op het water. Kitesurfen was in die tijd een hele nieuwe sport en het was een kwestie van pionieren. Gas en vol gas en zonder veiligheidssystemen. Bij te harde wind kilometers over het strand getrokken worden en maar hopen dat iemand je zag om je te helpen stoppen. Levensgevaarlijk, maar voor Kevin de mooiste tijd. Tot hij de volgende dag weer naar school moest. Ik zou zeggen neem een kijkje op zijn YouTube kanaal en je krijgt gegarandeerd positieve energie van de Kevlogs.

  

Hoe belangrijk school is voor een topsporter  

Natuurlijk is school voor een beginnende topsporter heel belangrijk. Voor Kevin voelde school echter als een rem op zijn ontwikkeling, als een straf. Wat een opluchting als de bel ging en hij met zijn dagelijkse routine op het strand kon beginnen. Kinderen met een talent voor sport passen niet altijd goed in het Nederlandse schoolsysteem. Zeker in die tijd werd er niet gekeken naar de passie van een kind. Of het nu om sporten, tekenen of vloggen gaat, het is belangrijk om te weten wat een kind van nature leuk vindt om te doen. Daar rekening mee houden vroeg in het leven geeft later richting en plezier. Tegenwoordig heb je gelukkig middelbare scholen die rekening houden met kinderen die aan topsport doen, de Topsport Talentscholen. Jammer genoeg is op de basisschool nog altijd het programma te strak volgens Kevin. Een star systeem waarbinnen kinderen met andere talenten zich snel niet slim voelen en een faalgevoel krijgen. Zoals Kevin het zo mooi verwoord in de podcast: “Het perfecte pad wordt voor jou uitgestippeld, maar is dat ideaalbeeld wel jouw beeld?” Hij heeft daar veel last van ondervonden. Gelukkig had hij voldoende talent en doorzettingsvermogen om er te komen zonder de steun van school. En niet te vergeten een stel open-minded ouders die hem het zelfvertrouwen gaven dat hij vanuit school niet kreeg.

 

Durven dromen

Het is belangrijk dat je ook verder durft te kijken dan je volgende prestatie. Ook al weet je dat leven van je passie een onzeker bestaan is, je moet het einddoel voor ogen hebben. De beste te zijn en je boterham te verdienen met je passie. Een held, iemand die dat dus al heeft bereikt, helpt daarbij. Voor mij was dat Adne Söndral. De manier waarop hij met de sport bezig was. Hoe hij schaatste, de machtige mokerslagen op het ijs. De focus, de blik in zijn ogen. Je zag dat hij heel geconcentreerd bezig was, ook in de training. Terwijl de anderen wat verplichte rondjes deden zag je dat hij een man met een missie was. Ik vond dat indrukwekkend en wilde net zo zijn als hij. Eerste willen zijn, wereldkampioen worden. Ook Kevin begon met durven dromen tijdens een Worldcup wedstrijd in Scheveningen op zijn 13e. Robbie Naish, Flash Austin, de wereld over reizen en kiteboarden op Hawaii, dat waren voorbeelden voor hem. Hij moest nog een jaar wachten en trainen tot hij de minimumleeftijd voor het NK had bereikt, maar werd wel meteen Nederlands Kampioen in 2003. In 2004 nog een keer en ineens was daar dan het Worldcup traject. Tussen de idolen, met de beste kites, het beste materiaal. De fundering voor een topsportcarrière was gelegd.

 

Sponsoren 

Kitesurfen was een sport in de kinderschoenen en dat betekende geen steun van een bond, geen coaches, geen team. Gelukkig heeft hij van jongs af aan twee trouwe sponsoren gehad, Naish en O’Neill. Zij zagen zijn unieke talent en hielpen hem met materiaal en kleding en later met geld en support. Daar is later YoungCapital bij gekomen, waar hij brand ambassador voor is. Ze waren er ook voor hem toen hij door een dikke blessure uit de running was en toen hij besloot om te switchen van het Freestyle naar het Big Air circuit. En hij heeft ze hun exposure gegeven met een indrukwekkend lijstje:

  • 2003 t/m 2005 Nederlands kampioen Freestyle
  • 2006 t/m 2008 PKRA 2e plaats wereldkampioenschap Freestyle
  • 2009 PKRA wereldkampioen Freestyle
  • 2014 King of the Air
  • 2018 King of the Air

 

De achterban

Vallen en opstaan is iets dat je in de topsport wel super letterlijk kan nemen. We krijgen er als topsporter vroeg of laat allemaal mee te maken. Blessures, maar ook problemen met de motivatie. Dan heb je heel hard de steun van je achterban nodig, zoals de ouders van Kevin hem het gevoel gaven dat hij alles kon. Eerder vertelde ik al dat voor hem geen coaching vanuit de bond geregeld was en al het geregel valt dan onwijs zwaar. Zelf vliegtickets en hotels boeken en trainingsspots uitkiezen. Er gingen dagen voorbij waarin hij wakker werd in een hotelkamer en hij zich gewoon niet meer kon herinneren in welk land hij zat. Hij miste thuis, relaxen en chillen. Op dat moment besloot hij maten van thuis mee te nemen op reis voor dat beetje extra support. Dat werkte goed en heeft hem onwijs geholpen. Nu heeft hij de steun van een geweldige partner die zijn onregelmatige schema accepteert en dat leven met Kevin stoppen, schakelen en vol energie een andere weg in gaan is. En inmiddels moet Kevin hetzelfde leren accepteren, nu hij een kleintje heeft met een eigen agenda.

 

Lessons to learn 

Topsport is vooral talent en drive, dat is het allerbelangrijkste ingrediënt om echt goed te worden. Maar de voorwaarden moeten ook kloppen, die komen alleen niet vanzelf. Wees actief en creëer je eigen voorwaarden, dat blijkt wel uit het verhaal van Kevin. Voor een kitesurfer geldt daarbij dat de wind grotendeels je agenda is, een wijze les die ik graag vaker zou willen toepassen in mijn leven.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd