FIRST EXPERT IWAN REDAN: ‘BECOME WHAT YOU DESERVE!’

Personal Trainer en oud-profvoetballer Iwan Redan is op dit moment voor een uniek project van zes maanden in Togo, Afrika. FIRST sprak hem over dit bijzondere project, over zijn bedrijf ‘Beyond Yourself’ en over zijn visie en missie.

 

De Togolese president als klant 

Hier in Togo moet het discreet blijven dat ik hier ben om voor de president van Togo twee gyms op te richten; een enorme eer! Wie kan er nu zeggen dat hij een president als klant heeft? Erg bijzonder te zien is dat hij helemaal opleeft tijdens de trainingen. “This is what I need, Iwan!”, zegt hij steeds.

Het is allemaal heel snel gegaan via mijn netwerk. In Ghana, buurland van Togo, is een voetbalacademie, de WAFA. De Belgische directeur daarvan werkt met de vader van een voetballer met wie ik heb gevoetbald. De president vroeg hem of hij een geschikt iemand kende.  Deze directeur informeerde vervolgens bij Paul Amakodo, de fysiotherapeut van Feyenoord en die kwam gelijk met mijn naam. Mijn gezin, collega’s en klanten zeiden gelijk dat ik deze unieke kans niet moest laten schieten.

 

Net als in een film 

In het begin was ik wat huiverig. Waar kwam ik terecht? Is het wel allemaal echt? Alles ging heel snel. Van het vliegticket, naar de vlucht, de VIP lounge in en via de achterdeur naar een dikke Mercedes die me bracht naar de kennismaking met de president. Heel onwerkelijk allemaal en ik ben al best wat gewend vanuit mijn profvoetbalcarrière. Alles is hier super geregeld. Ik heb zelfs een chauffeur en een kok die 24/7 tot mijn beschikking staan. Ik mag ook echt niets doen, want anders hebben zij geen werk. Die chef-kok is echt fantastisch! Ik zei gelijk tegen mijn vriendin “Ik neem hem mee naar Nederland”.

 

De keerzijde van het project 

Het nadeel van dit project is dat je alles alleen moet doen en dat je volledig in dienst staat van de president en zijn drukke schema. Dat betekent ook dat je veel vrije tijd hebt die je opvult tot je weer een oproep krijgt. Ik mis dan echt het lesgeven. Gelukkig was er het WK Voetbal, maar dat is helaas voorbij. Ook mis ik mijn gezin erg. We Facetimen veel, maar het liefst geef ik ze natuurlijk even een dikke brasa.

 

Beyond yourself en de yonders 

In 2011 ben ik officieel gestopt met mijn profvoetbalcarrière. Eerst ging ik een beetje leven, gamen en shoppen, maar dat gaf me geen voldoening. Ik trainde wel veel en dat werd ook gezien door mijn voetbalvrienden. Mijn vriendin zei toen ‘Waarom ga je geen Personal Training geven?’ Als pietje precies wilde ik eerst een naam en logo hebben. Ik ben twee dagen bezig geweest met een originele naam die dichtbij mezelf ligt en waarmee ook anderen zich kunnen identificeren. Ik ging analyseren waar ik voor sta; voorbij mezelf gaan en mezelf continu ontwikkelen. Zo is de naam ontstaan en ook gelijk de visie. Verlaat eerst je eigen comfortzone en help daarna anderen om hetzelfde te doen.

Ook mijn logo moest mijn levensvisie uitstralen; het vinden van balans in het leven (the trial in life) en vertrouwen in jezelf. Twee steentjes op elkaar plaatsen lijkt onmogelijk, maar als je erin gelooft is alles mogelijk. Mensen die balans gevonden hebben en bewust bepaalde doelen en dromen nastreven, zijn vaak succesvol.

Met mijn broer (Sunir Patel) heb ik vervolgens een plan geschreven. De basis? Anderen veranderen middels fysieke trainingen en daarmee hun mentale weerbaarheid vergroten; vertrouwen creëren om doelen en dromen waar te maken.

 

De vertaling naar trainingsfilosofie 

Iedereen heeft zijn eigen methode om fit te worden en blijven. Of het nu krachttraining is, Crossfit, cardio, zwemmen of boksen. Om te kijken wat bij mij past, heb ik alles eerst zelf gedaan.Toen dacht ik: ‘Iedereen doet maar een concept. Waarom doe ik niet alles gewoon in 1 keer?’ De mind moet krachtig genoeg zijn om het lichaam te laten volgen. Ik bied dan ook heel veel variatie aan per training; kracht, conditie, coördinatie, core stability etc. Mijn concept is: iedere dag een nieuwe uitdaging. Geen training is hetzelfde en je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten. Je kunt je er niet op voorbereiden. Je motorische prikkel en je trainingsarbeid blijven op deze manier hoog en lichaam en geest blijven zo altijd pieken. Mensen stoppen vaak bij sportscholen omdat het maanden hetzelfde is en je lichaam erop ingesteld raakt. De uitdaging is dan weg en er is geen groei. Bij BY proberen we die prikkel constant hoog te houden. Ook je mentale weerbaarheid wordt zo verbeterd, want in het leven weet je vandaag ook niet wat er morgen op je pad komt. Veel mensen zijn bang om uit hun comfortzone te stappen. Wij vragen klanten altijd om te vertrouwen in het proces, in hunzelf en in Beyond Yourself. Wij proberen de angst voor het onbekende weg te halen en leren ze open te staan voor nieuwe uitdagingen.

 

Topsport 

Topsporters zouden altijd de beste moeten willen zijn. Als je niet beyond yourself gaat, komt er een keer iemand die meer uren en passie steekt in zijn eigen ontwikkeling. Die gaat jou dan voorbij. Als je doet wat je altijd deed en wat de rest ook doet, word je nooit beter. Wat doe jij om je concurrenten voor te zijn en hoeveel investeer je daarin? ‘Always be the hardest worker in the room’.

 

Mijn grootste droom 

Ik wil ‘Beyond Yourself’ als merk internationaal groot maken en ook franchises uitdragen aan trainers en lifechangers. Mijn motto is ‘become what you deserve. Als je niets doet, verdien je niets. Werk je voor 60%, krijg/verdien je 60%. Dit geldt voor iedereen; van scholier tot topsporter tot huisvrouw tot ondernemer. Zeven jaar geleden had ik niet durven dromen dat ik sta waar ik nu sta. Het gaat goed  en ik ben trots op de mensen met wie ik het doe; Julian, Kevin en the boys (Lars, Jasper, Jeroen, Mario en Ron).

 

Wat doet FIRST met je? 

Het geeft me net even die extra kick. Ik ben al hyper van mezelf, maar FIRST geeft me net even dat alerte gevoel. Het gevoel dat ik ready ben. Ik gebruik het voor mijn trainingen, tijdens lange autoritten en ook hier in Afrika. Ik geef mijn laatste pack aan de president hier, haha. Het wordt de eerste training in zijn eigen gym, dus hij zal echt aan de bak moeten.

 

Iwan Redan
https://beyondyourself.com 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd