FIT TO FIGHT FIRE

Soms komen we verhalen van onze klanten tegen die te mooi zijn om niet te delen. Zo spraken we met Kelly van Ruler, brandweervrouw uit Amersfoort en fanatiek ultraloopster. Ze werd vorig jaar wereldkampioene op de Spartan Ultraloop, een 24 uur obstakel koers waarin ze 60 kilometer aflegde in 19,5 uur met -22 graden. Geen uitdaging is voor haar te groot! We stelden haar een aantal vragen die een inkijk geven in het leven van deze power vrouw.

 

Hoe is het om brandweervrouw te zijn?

Het werkende leven van de enige brandweervrouw in de 24-uurs dienst op de kazerne kan mentaal en fysiek erg zwaar zijn. Er zijn niet heel veel brandweervrouwen en soms wil ik ook wel eens laten zien: ik kan dit. Ik zal laten zien dat ik die deur eruit ram! Maar aan de andere kant kan ik ook gewoon een uur met iemand praten om hem of haar gerust te stellen. Daar hebben mannen soms iets meer moeite mee.

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik werk een 24-uurs dienst en daarna ben ik 48 uur vrij. We mogen wel slapen tussendoor. Meestal valt het allemaal mee, maar soms zijn er stormnachten of is er een gebouw dat in brand staat - dat is even andere koek. Gelukkig trainen we goed voor die omstandigheden. Dit is ook nodig, want een woningbrand of bijvoorbeeld reanimaties kunnen heftig zijn. Hoe heftig ook, vaak reageren mensen die we helpen verrassend positief. Soms komen ze taart brengen al is hun huis afgebrand, omdat ze dankbaar zijn dat wij ons best hebben gedaan. Ik heb hiervoor ook bij de politie gewerkt, maar dat is echt anders. Bij de brandweer zijn de mensen die we helpen écht blij dat we er zijn, bij de politie was dat vaak andersom.

 

Je moet fit, goed getraind en serieus zijn. Het is geen hobby, het is echt werk.

 

Wat is het belangrijkste aan je baan?

Bij de brandweer moet je altijd ‘Fit To Fight Fire’ zijn. Dit houdt in dat je fysiek en mentaal klaar moet staan om een uitdaging aan te gaan, ook al weet je van tevoren vaak niet wat de uitdaging zal zijn. Je moet fit, goed getraind en serieus zijn. Het is geen hobby, het is echt werk. Soms is het verschil tussen leven en dood maar een paar tellen. Voordat ik een 24-uurs dienst heb, ga ik altijd op tijd naar bed en sla ik feestjes af. Eigenlijk ben je er altijd mee bezig. Foutjes worden hard afgestraft.

 

Hoe helpt FIRST je in jouw werk?

Soms slaap je een maand lang door en soms heb je een nacht waarin alles samenkomt. We komen ook auto’s tegen die het water inrijden. We moeten dan snel handelen, omdat we ook nog tijd nodig hebben om meteen te komen. Je adrenaline zit dan zo hoog! In een paar minuten moet alles goed gaan, waardoor je gesloopt bent na afloop. Je moet stand-by staan, altijd alert zijn, meteen paraat staan en dit soms ook voor een langere tijd. Je wilt dan geen Mars-reep wegwerken, maar wel direct energie tot je nemen. FIRST helpt dan echt moet ik zeggen.

 

Hoe leerde je FIRST kennen?

Ik kwam er eerst mee in aanraking via het sporten. Ik ging meedoen aan Ultraloop wedstrijden en mijn eerste wedstrijd was meteen 20 uur. Af en toe nam ik een First Energy Gum tussendoor om het vol te houden en zo heb ik ze eigenlijk ook meegenomen naar mijn werk. Daar kon ik ook de nodige energie gebruiken. Het is even een adrenaline shot dat je soms nodig hebt om alert te blijven.

 

 

Vertel, wat spreekt jou aan in Ultra Running?

Ik deed mee aan de Spartan Ultra World Championship in Are, Zweden. Dit is een ultra-obstakel race van 24 uur met unieke elementen. Duizenden mensen doen hieraan mee, want het is de ultieme test van kracht en uithoudingsvermogen. In Zweden werd ik vorig jaar wereldkampioen. We liepen 4200 hoogte meters door een dik pak sneeuw met -22 graden Celsius. Als je dit kunt voltooien, kun je alles aan.

 

Heb jij misschien ook een mooi verhaal over hoe FIRST jou helpt in je dagelijkse leven of ken je iemand voor wie dat geldt, laat het ons dan weten!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd