GEFOCUST BLIJVEN WANNEER JE THUIS WERKT

Thuiswerken kan zeer productief zijn, maar het kan ook erg misgaan. Zonder een goede kantoorruimte, een duidelijk schema en aanwezige supervisie, is het maar al te gemakkelijk om afgeleid te worden en heel weinig gedaan te krijgen. Jezelf afsluiten van huiselijke afleiding kan je productiviteit helpen verbeteren. In deze blog onderzoeken we manieren om de valkuilen te vermijden, afleiding te overwinnen en professioneel en productief te blijven terwijl je thuis werkt.

 

Voordelen en uitdagingen van thuiswerken

Thuis wordt steeds meer gezien als de meest productieve werkplek. In een onderzoek uit 2018 onder 1.350 zakelijke professionals in de Verenigde Staten en Europa zei een op de drie werknemers meer te bereiken wanneer ze vanuit huis werken.

De voordelen van thuiswerken zijn onder andere:

 • Minder last hebben van de afleiding van het kantoorleven, zoals telefoontjes, vergaderingen en onderbrekingen van collega's.

 • In staat zijn om je werkomgeving aan te passen aan je voorkeuren en behoeften, wat je kan helpen om meer te ontspannen en je moreel te stimuleren.

 • Taken uit kunnen voeren op de manier die het beste bij je past, zodat je efficiënter en creatiever kunt werken op een manier die bij je past.

 

Notitie:

In een experiment bij Ctrip, een NASDAQ-genoteerd Chinees reisbureau, bleek thuiswerk dertien procent betere prestaties op te leveren. Er waren ook andere positieve punten, waaronder een hogere tevredenheid over de huidige functie en aanzienlijk minder afwezigheid en verloop van personeel. 

Er zijn echter ook verschillende uitdagingen waar je rekening mee moet houden wanneer je thuis gaat werken:

 • Thuiswerken brengt andere afleidingen met zich mee, vooral wanneer er andere mensen - of zelfs huisdieren - in de buurt zijn.

 • Je kunt moeite hebben om productief te zijn wanneer er geen supervisie is.

 • Thuiswerken kan een 'always on'-mentaliteit creëren, waardoor mensen te lang en te hard werken.

 • Bedenk of thuiswerken echt iets voor jou is. Het kan een welkome afwisseling zijn van een drukke kantooromgeving, maar het kan op de lange termijn leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolement.

Als je besluit dat thuiswerken iets voor je is, dan wordt in de rest van deze blog uitgelegd hoe je dit goed kunt doen. Je zult geschikte omstandigheden moeten creëren en ook in de juiste gewoonten moeten komen om gefocust en effectief te kunnen blijven gedurende iedere dag die je vanuit huis werkt.

 

Tip:

Een manier om erachter te komen of thuiswerken bij je past, is door de ‘Big Five Personality Traits’ model-test te doen. Deze test analyseert aspecten van je persoonlijkheid die een grote impact zullen hebben op je succes. Bijvoorbeeld hoe gewetensvol en onafhankelijk je bent.

 

Blijf thuis gefocust

De afleiding van thuis, samen met de isolatie die vaak gepaard gaat met werken op afstand, kan ervoor zorgen dat je je focus sneller verliest en je productiviteit afneemt.

Hier zijn vijf belangrijke manieren om dit te voorkomen:

 • Motiveer jezelf. Zelfmotivatie technieken kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten, positief te denken en duidelijke doelen te stellen.

 • Minimaliseer afleidingen. Welke afleiding heeft de meeste invloed op jou? Misschien raak je verstrikt in huishoudelijke taken of heb je last van onderbrekingen door familie of vrienden. Deze afleiding overwinnen kan net zo eenvoudig zijn als het sluiten van de deur!

 • Beloon jezelf. Zoek manieren om elke taak op zich leuker en lonender te maken, en geef jezelf "traktaties" wanneer ze klaar zijn. Gun jezelf bijvoorbeeld je favoriete koffiespecialiteit voor het succesvol voltooien van een taak.

 • Beheer je sociale media. Denk goed na over welke meldingen je wilt bewaren en welke je later wilt dempen. Wijs tijdsloten toe voor het controleren van je telefoon. En als je nog steeds moeite hebt, kijk dan of tools zoals ‘Freedom’ of ‘Cold Turkey Writer’ je helpen om je tijd online te beheersen.

 • Ken je doelen. Zorg er samen met taak gerelateerde doelen voor de korte termijn voor dat je ook duidelijk bent over de bredere carrièredoelen en het doel dat je nastreeft. Als je deze in gedachten houdt, motiveert dit je om je beste werk te doen, ongeacht je locatie.

 

Creëer een werkruimte die werkt!

Het creëren van een effectieve werkruimte is essentieel als je op schema wilt blijven en dingen voor elkaar wilt krijgen. Maak er een plek van waar je graag tijd doorbrengt. Het moet echter ook duidelijk zijn dat het een werkplek is. Een paar "office touches" kunnen je aanmoedigen om productiever te zijn, maar je kunt je werkruimte nog steeds personaliseren met leuke posters of familiefoto's. Controleer of je comfortabel kunt zitten. Zo niet, dan vind je waarschijnlijk genoeg excuses om op te staan ??en ergens anders heen te gaan! Een bureaustoel van hoge kwaliteit is een van de beste investeringen die je kunt doen.

Het andere belangrijke attribuut is een deur die je kunt sluiten! Het is bijna onmogelijk om thuis effectief te werken wanneer er andere mensen in de buurt zijn. Zorg dus dat je een plek hebt waar je je af kunt sluiten om potentiële afleiding tegen te gaan.

 

Wordt georganiseerd

Het volgende essentiële element van gericht thuiswerken is het organiseren. Begin met je bureau. Is het groot genoeg? En is het geschikt voor het werk dat je doet? Zorg er vervolgens voor dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Het is gemakkelijk om de focus te verliezen wanneer je aan verschillende projecten tegelijk werkt. Zelfs als je thuis bent, organiseer je je werk in duidelijk gedefinieerde actieprogramma's, met specifieke deadlines om je op het goede spoor te houden. En houd je werkruimte netjes opgeruimd. Besteed aan het einde van elke sessie een paar minuten aan het uitzoeken van zaken als papierwerk of lege koffiekopjes. Ruim zoveel mogelijk op als je voor de dag afsluit.

 

Je tijd indelen

Effectief tijdbeheer is essentieel als je je deadlines wilt blijven halen wanneer je thuis werkt. Organiseer en prioriteer belangrijke taken met een takenlijst. Dit zal je helpen om uitstelgedrag of focusverlies door "switch-tasking" te voorkomen, en een extra laag structuur aan je dag toe te voegen. Het is ook een goed idee om een ??lijst met "tussendoor" taken te hebben. Dit zijn relatief kleine klussen die 10 minuten of minder in beslag zouden moeten nemen, en die je in je dag kunt passen wanneer er een gat ontstaat. En vergeet niet om regelmatig een pauze te nemen. Houd bij hoeveel tijd je aan elke taak besteedt door een activiteitenlogboek op te stellen. Zo weet je manager hoe je je tijd besteedt. Het moet je ook helpen om te zien wanneer je het meest productief bent, zodat je op die momenten van de dag complexe taken kunt uitvoeren.

 

Neem de leiding over de communicatie

Om thuis gefocust te blijven, moet je de controle over de communicatie hebben - anders kan het je gaan beheersen! Vind geschikte tijden om "in te checken" met managers en collega's. Kleine problemen kunnen daar af en toe worden aangepakt, waardoor je daarna ongestoord kunt werken. Je zult waarschijnlijk in de eerste dagen van thuiswerken met communicatie moeten experimenteren. Je wilt afleiding vermijden, maar je mag ook niet 'verdwijnen'. Na verloop van tijd zal je de juiste interactieniveaus ontdekken die het vertrouwen van je manager in je productiviteit versterken en zo micromanagement van hun kant voorkomen. Tools zoals Slack, Asana, WhatsApp en Zoom bieden je mogelijkheden om communicatie met directe collega’s of een geheel team te versimpelen. 

 

Balans tussen werk en leven

Als je nog steeds merkt dat je de focus verliest wanneer je vanuit huis werkt, controleer dan of je niet te hard je best doet! Het kan moeilijk zijn om de neiging tot overcompensatie te weerstaan ??omdat je niet op kantoor bent, langer doorwerkt dan normaal of door pauzes te missen.

Het is essentieel dat je doorgaat met het handhaven van een gezonde balans tussen werk en privé, en de volgende zes tips zouden moeten helpen:

 • Creëer fysieke grenzen. Stel indien mogelijk een werkruimte in die gescheiden is van je normale leefruimte. Dit zou het gemakkelijker moeten maken om de dagelijkse afleiding van het huiselijke leven buiten te sluiten en om je aan het eind van de dag van het werk af te kunnen sluiten.

 • Blijf professioneel als je thuiswerkt! Misschien vind je het relaxed om bepaalde kleding te dragen wanneer je thuis werkt. Je netjes aankleden voor werk kan de juiste mentale toon zetten voor de dag (en ongemakken vermijden wanneer je wordt aangemeld voor een virtuele vergadering terwijl je nog in je pyjama zit!). Vermijd ook om bepaalde delen van het huis binnen te gaan, zodat je weet wanneer je je in de "werkmodus" bevindt en wanneer je vrij bent of pauze hebt.

 • Creëer een "no-go" -zone voor technologie. Laptops en mobiele telefoons kunnen nuttig zijn om in contact te blijven met collega's, maar ze kunnen ons ook het gevoel geven dat we 'altijd aan' staan. Dit kan tot stress of zelfs een burn-out leiden. Probeer dus "no-go-zones” in te stellen. Op deze momenten zijn werkapparaten ‘verboden’, zoals tijdens maaltijden, vakanties en de twee uur voor het slapengaan elke nacht, om slaapverstoring te voorkomen.

 • Stel pauze herinneringen in. Regelmatige korte pauzes kunnen helpen om je energiek en gefocust te houden. Probeer een afteltimer in te stellen terwijl je een uur aan het werk bent. Als het alarm afgaat, beloon jezelf dan met een pauze van vijf of tien minuten - om bijvoorbeeld een kop koffie te zetten of wat frisse lucht te halen. Het is essentieel dat je overdag uit je stoel komt. Zie ons artikel, Verbetering van gezondheid en lichamelijk welzijn op het werk, voor tips over het inbouwen van activiteit in je routine.

 • Herinner je kinderen eraan je te laten werken! Zorg ervoor dat je over betrouwbare kinderopvang beschikt en herinner je kinderen eraan dat je niet gestoord kan worden als je op kantoor bent. Wees echter niet te rigide: een van de grote geneugten van thuiswerken is dat ze er zijn als ze terugkomen van school!

 • Pendel naar je thuiskantoor! Overweeg een korte wandeling te maken voordat je aan je werkdag begint. Zelfs een wandeling van 10 minuten kan je energie geven en helpen om een ??pauze te creëren tussen thuistaken en werktaken.

 

Conclusie

Thuiswerken heeft veel voordelen. Maar er zijn ook veel uitdagingen, zoals gefocust blijven en werk van hoge kwaliteit afleveren.

Zoek naar manieren om jezelf te motiveren om positief en productief thuis te werken. Benadruk dingen die je waarschijnlijk zullen afleiden en onderneem stappen om hiermee om te gaan. Creëer een werkruimte die comfortabel en geschikt is voor je werk en doe er alles aan om onnodige onderbrekingen te beperken.

Organiseer je dag duidelijk zoals je dit op kantoor zou doen, en gun jezelf regelmatig een korte pauze. Maximaliseer je werktijd door takenlijsten te maken en door de afleiding van het gezinsleven te beheersen.

Houd de communicatielijnen tussen jou en je baas en andere teamleden open, maar maak ook duidelijk wanneer je niet gestoord wilt worden.

Te veel thuis doen kan net zo problematisch zijn als te weinig doen! Creëer dus "no-go -zones” voor werkapparaten, neem regelmatig een pauze en heb een deur die je aan het eind van de dag kunt afsluiten.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd