HET IS NIET ZWAAR, JIJ BENT SLAP!

Deze blog gaat over krachttraining of zoals ik het graag noem: dingen tillen. Over het algemeen wordt krachttraining gezien als een vorm van training die voornamelijk geschikt is voor topsporters en mannen. Het meest gebruikte excuus dat ik vaak te horen krijg met betrekking tot krachttraining is: “Daar ben ik niet sterk genoeg voor.” Als je er goed over nadenkt, houdt dit excuus natuurlijk op geen enkel front stand. Niemand wordt sterk geboren, maar iedereen kan sterk worden! Daarop volgt vaak: “Maar ik wil helemaal niet sterk worden, ik moet alleen afvallen.” Ik ga je vandaag vertellen waarom ik van mening ben dat krachttraining niet alleen geschikt is voor topsporters, maar voor iedereen. Ook als je wilt afvallen.

 

Fit en sterk gaan hand in hand 

Als personal trainer kom ik dagelijks mensen tegen met compleet verschillende doelen: afvallen, aankomen, herstellen van blessures, houding verbeteren en nog meer. Totaal verschillende doelen waarvan je zou verwachten dat deze een compleet verschillende aanpak vereisen. In de praktijk is niets minder waar. Begrijp me niet verkeerd, krachttraining is een groot begrip en op veel verschillende manieren toe te passen. Uiteraard moeten alle trainingen op maat gemaakt worden. Maar elk doel vraagt uiteindelijk om hetzelfde resultaat: een fit lijf. En fit en sterk gaan wat mij betreft hand in hand. Als je de definitie van sterk opzoekt kom je onder andere de volgende termen tegen: krachtig, niet zwak. Het gaat dus niet om het exacte gewicht dat je kunt optillen, het gaat om het sterker maken van je lijf om zo je algehele fit- en gezondheid te verbeteren.

 

Schakel een professional in, niet je buurjongen 

Mensen die krachttraining schuwen, doen dit vaak omdat ze het idee van zware gewichten optillen intimiderend vinden of omdat ze bang zijn om blessures op te lopen. Dingen optillen? Dat kan niet goed zijn! Slecht voor je rug, slecht voor je knieën, slecht voor je heupen. De lijst met ‘nadelen’ van krachttraining is voor een leek eindeloos. Zoals met alles in het leven valt en staat het resultaat met een goede aanpak. Dit betekent: goede begeleiding, de juiste techniek en goed afgestemde intensiteit. Daarom is mijn advies om altijd de hulp van een professional te zoeken. En met een professional bedoel ik iemand met ervaring, kennis en goede referenties. Dus niet je buurjongen van 19, met 100 shirtless selfies op instagram uit het 2e jaar van het CIOS. Of een zogenaamd ‘Insta model’ die programma’s verkoopt om er net zo uit te zien als zij. Nee, een echte professionele trainer! Die jou, in een vrijblijvende intake, kan vertellen wat er voor nodig is om jou weer in shape te krijgen. Iemand die eerlijk (en misschien hard) tegen je is en je precies vertelt wat je moet doen om je weer beter in je vel te krijgen, je houding te verbeteren en je weer meer zelfvertrouwen laat krijgen! Natuurlijk is Personal training of smallgroup-training kostbaar. Maar dit is een investering in je zelf. Hoeveel geld ga je nog uitgeven aan ongezonde voeding en sportschool abonnementen, diëten, shakes en dergelijke. Om uiteindelijk nog niet met het gewenste resultaat te eindigen.

 

Word geen sponsor van de sportschool 

Uiteraard begrijp ik dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Natuurlijk kun je gaan hardlopen. Lekker makkelijk, goedkoop, makkelijk in te plannen. En in de meeste gevallen zul je hiermee zelfs afvallen! Maar wat gebeurt er daadwerkelijk met je lijf naast het calorieën verbranden? Weinig, tot niks. Naast het afbreken van vetcellen wordt er ook spiermassa afgebroken. Leuk voor de cijfers op de weegschaal, maar niet voor je lijf. Op de lange termijn maakt het je lichaam zwak en vergroot hierdoor alleen maar de kans op blessures en lichamelijke klachten. Je kunt ook naar de budget sportschool dichtbij huis. Met een beetje mazzel krijg je zelfs een ‘persoonlijk’ schema van één van de rondlopende stagiaires. De eerste weken ga je vol motivatie aan de slag, benen trainen in de leg press, crunches op een naar oud zweet stinkend matje, kwartiertje cardio. En na een aantal weken neemt je motivatie af. De veranderingen, die je in de eerste weken zag, worden steeds minder. Want dat schema van een aantal weken geleden sluit totaal niet meer aan op je huidige fysiek (als het dat al deed). Je krijgt lichamelijke klachten, omdat niemand je techniek corrigeert, en uiteindelijk ben je net als veel andere een sponsor van de sportschool. Er wordt elke maand netjes betaald maar de binnenkant van de sportschool heb je zelf al maanden niet gezien. Waste of money and time.

 

Techniek gaat boven alles 

Bij mij in de sportschool komen dagelijks mensen trainen van elk niveau. Mensen uit de zakenwereld, moeders na hun bevalling, gepensioneerden, kinderen, topsporters, mensen in alle soorten en maten. Iedereen traint onder professionele begeleiding op zijn of haar eigen niveau en behaalt de gewenste resultaten. Waarom? Omdat we de tijd nemen een persoonlijk op maat gemaakt programma te maken, omdat we eerst een goede techniek aanleren, voordat er zwaar getild wordt, omdat we naast je staan om je te motiveren, op goede en slechte dagen slepen we onze klanten door hun trainingen heen en motiveren ze om het beste uit zichzelf te halen. We doen onder andere de deadlift, een van mijn favoriete oefeningen, met iedereen. Kids van 10 jaar tot ouderen van 72. Allemaal met hun eigen aangepaste gewicht en een goed aangeleerde techniek. Wees niet bang om ook de stap naar krachttraining te maken. Zoals ik al eerder zei: Je bent niet sterk geboren, sterk kun je worden.

Als afsluiter nog één van mijn favoriete en meest gebruikte zinnen: Het is niet zwaar, jij bent slap! Maar gelukkig kun je daar iets aan doen.


Bram Strik
http://www.striktlypowerhouse.nl/ 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd