LOGICA IS VER TE ZOEKEN: BTW.

Naast de wereld van sport en emotie hou ik voor het leven daarbuiten van logica. Op emotie is het lastig ondernemen of bijvoorbeeld een land besturen. Ik breek de laatste tijd dan ook mijn hoofd over het uitblijven van logica als het gaat om gezondheid op dit vlak. Zoals de BTW verhoging van 6% naar 9% op groente, fruit, je sportschool abonnement en kraanwater om maar een paar voorbeelden te noemen. Wel wil het kabinet met een preventieakkoord inzetten op een gezondere levensstijl bij burgers, 40 miljoen ligt er klaar op de planken om allerlei initiatieven te ondersteunen. Prima plan, mooie doelen, maar het strookt niet met elkaar. Het bevorderen van een gezonde leefstijl juich ik toe en dat is juist een overheidstaak. Mocht je het te betuttelend vinden, think again want via belastingen betalen we met z’n allen voor de stijgende kosten voor gezondheidszorg en een daling is niet in zicht.

 

Veel is te voorkomen en het is vrij simpel: Je eet gezond met name veel groente, vezels en water, je beweegt veel en regelmatig, laat roken links liggen en probeert alcohol gebruik te matigen. Dat wil overigens niet zeggen dat we alleen maar slablaadjes hoeven te eten en het weekend niet met een biertje of wijntje kunnen inluiden.

Wat ik verlang van beleidsbepalers is een logisch idee dat goed uit te leggen is. Voor een emotionele niet te voorspellen rollercoaster kijk ik wel een hockey WK finale. Schrap die BTW op groente, fruit of kraanwater helemaal zou ik zeggen. Kom niet aan met een ratjetoe van maatregelen om aan de ene kant Nederland gezonder te maken, maar aan de andere kant gezondheid extra te belasten. Dat is de verwarming volle bak aanzetten terwijl de buitendeur hartje winter wagenwijd openstaat.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd