ROAD TO THE CROSSFIT GAMES

Op pad met Team Vondelgym.

De afgelopen maanden heb ik een inkijkje gekregen in het leven van het fitste team van Nederland: Team Vondelgym. Ik volgde deze Crossfit atleten op de voet om te  zien hoe ze voor hun sport leven en toewerken naar het grote doel dit jaar: The Crossfit Games. Ook wel het wereldkampioenschap Crossfit genoemd. Het is een fascinerende sport waar ik al eens eerder over schreef.

 

De onvoorspelbaarheid

Als mensen vinden we het vaak fijn te weten wat er op ons pad komt, helemaal als het te maken heeft met een grote pijn of opoffering die je moet verduren. Crossfit maakt korte metten met dit idee. Juist dit element van onvoorspelbaarheid maakt het een interessante sport. Je weet niet precies welke onderdelen je voor je kiezen krijgt op een wedstrijddag. Van een tijdrit fietsen, tot een marathon roeien tot aan een combinatie van deadlift, overhead press, back squat, het kan zomaar op het programma staan. Veel atleten hebben een achtergrond in  gewichtheffen, judo, turnen of obstacle races en dat is niet voor niets. Je moet als atleet compleet zijn in zowel kracht als uithoudingsvermogen.

 

 

Team Vondelgym

Naast de individuele wedstrijden die uitmaken wie officieel de fitste man of vrouw ter wereld wordt is er ook een team competitie uitgeschreven. En aan deze competitie doet Team Vondelgym mee met Jeremy Reijnders, Sven Verheul, Sigrid Koolhaas en Nienke van Overveld. Teams van twee mannen en twee vrouwen dus.

Een ding is zeker: Een crossfit bestaan draait om trainen, trainen, nog eens trainen en o’ ja, eten en slapen. Tijdens trainingen zie ik het team worstelen met een zogenaamde ‘worm’, een grote lange zandzak van wel 170 kilo. Van de ene schouder gaat het gedrocht naar de andere of ik zie ze tempo’s lopen op de atletiekbaan. Ik hoor ze over de pijntjes, blessures en combinatie van werk, studie en training. Een crossfit bestaan is alles behalve vetpot.

 

Don't chase dreams, hunt goals  

Maar wat me het meest grijpt, naast de uitputtingsslag die geleverd wordt op het trainingsveld, is de bezetenheid van deze atleten. Crossfit is veel meer dan een trainingsvorm, het is een levensstijl. Het doel is niet zozeer winnen, atleten moedigen elkaar gewoon aan tijdens wedstrijden, maar het doel is zo fit mogelijk te zijn en grenzen voor jezelf te verleggen. Te testen waar het menselijk lichaam en de geest toe in staat zijn. Discipline is daarbij het toverwoord. Mocht je ooit eens twijfelen aan je eigen motivatie of zelf denken dat je de grens bereikt hebt. Kijk dan onze documentaire en verdiep je in deze sport en haar atleten. Ik denk dat je snel tot bezinning komt. De kracht en energie die je kunt halen uit ergens vol voor gaan met alle concessies van dien is een krachtige boodschap die Team Vondelgym en haar gladiatoren uitstralen.

 

Mark Tuitert

 

P.S. Wens deze atleten veel succes van 29 juli t/m 4 augustus op de Crossfit Games in Amerika. Dat kun je doen door persoonlijke reacties achter te laten op hun instagram posts en onder onze YouTube video. Hier vind je de Instagram van Jeremy, Nienke, Sven en Sigrid.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd