SWITCHING GOALS: VAN EEN ZEILER NAAR EEN CROSSFITTER

Maarten de Groot: “Er is geen goed moment om te starten. Je moet het gewoon doen!” 
Van een wedstrijdzeiler naar een CrossFit freak, Maarten de Goot heeft van een uit de hand gelopen hobby zijn werk kunnen maken. Een win-winsituatie!

 

Brede sportachtergrond

Ik heb van alles geprobeerd in mijn jeugd en ben altijd op zoek geweest naar nieuwe uitdagingen op het gebied van sport: de fysieke en mentale uitdaging was altijd hetgeen wat mij trok in sport. Ik ben begonnen als wedstrijdzeiler vanaf mijn 7e. In mijn tienerjaren heb ik de overstap gemaakt naar het wielrennen. Hiervoor heb ik veel wedstrijden gereden in het binnen- en buitenland. Hierna merkte ik dat ik me aangetrokken voelde tot krachttraining. Ik ben altijd al redelijk fors geweest, dus ik had het idee dat dit voor het eerst in mijn voordeel kon werken. Dit kwam tegelijk met American Football, waarbij je fysieke gesteldheid ook heel belangrijk is. Na 5 jaar kwam ik in aanraking met CrossFit en de rest is geschiedenis.

 

Inspiratie door Youtube

Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en begon op YouTube filmpjes te kijken van verschillende sporten. Toen kwam ik bij filmpjes over ene “Rich Froning”(voor degenen die Crossfitten, weten direct over wie ik het heb). Hij deed de meest bizarre workouts (WODS) waarbij het gewichtheffen combineerde met gymnastics en cardio. Ik ben eigenlijk gelijk gaan zoeken naar een CrossFit gym bij mij in de buurt en kwam bij CrossFit Amsterdam terecht. Daar mijn eerste proefles gedaan. Wat mijn eerste WOD was, weet ik niet meer precies, maar ik weet nog wel dat ik helemaal kapot was! Mijn eerste ervaring was dus zeer positief.

 

Blijf de uitdaging aangaan 

In mijn ogen is CrossFit de meest allround sport die er op het moment is. De afwisseling die het heeft, maakt dat het nooit saai is. Je kunt eindeloos combineren met oefeningen, waardoor je altijd een uitdaging hebt. Ook denk ik dat de combinatie van weightlifting, gymnastics en cardio ervoor zorgen dat je super fit wordt.

 

Crossfit zonder blessures 

Voor mij heeft CrossFit alleen maar voordelen, maar ik denk ook dat ik hierover geen objectief beeld kan geven! Ik vind het loze kreten als mensen zeggen dat CrossFit voor veel blessures zorgt en dus niet goed voor je is. Natuurlijk kun je een blessure krijgen wanneer je de technieken niet goed uitvoert en slechte bewegingen blijft herhalen. Hier hamer ik dus ook altijd heel erg op bij mijn lessen en eigen trainingen. Ik heb in 4 jaar CrossFit nog geen blessure gehad die ik bij andere sporten ook niet zou op hebben kunnen lopen. Hiermee wil ik zeggen: zolang de begeleiding goed is kan iedereen zonder blessureleed CrossFitten. En over wat wel en niet gezond is? De hele dag op je reet zitten dat is niet gezond. Daar zijn we het inmiddels in Nederland wel over eens mag ik hopen? ;)

 

Vind de balans tussen trainen en rust 

De eerste 2 jaar was vooral aftasten hoe vaak ik mijn lichaam kon belasten. Ik ben begonnen met 3 keer in de week CrossFit, maar na een paar maanden groeide dat eigenlijk al uit naar 6 keer in de week. Ik begon steeds meer skills te ontwikkelen en begon het steeds leuker te vinden om te zien hoever ik mijn lichaam kon pushen. Ik heb mijzelf toen een doel gesteld dat ik een wedstrijd wilde halen: De Lowlands Throwdown. Nadat ik een jaar lang 2 x per dag had getraind verknalde ik de kwalificaties enorm. Achteraf gezien was het ook helemaal niet realistisch om jezelf te meten met atleten die het al een aantal jaar deden op het hoogste niveau. Ik was op dat moment pas 1 jaar serieus bezig. Tegenwoordig train ik nog steeds op een aantal dagen meerdere sessies per dag en ben ik er ongeveer 15-20 uur aan kwijt. Rust is hierbij uiteraard super belangrijk. Nu ik steeds beter weet wat mijn lichaam aan kan, merk ik dat ik beter snap wat rust kan doen met je prestaties. In het begin had ik hier zeker meer moeite mee. De ‘’fear of missing out’’ was zeker aanwezig! Nu heb ik elke week 1 algehele rustdag waarbij ik niets doe en een ‘active’ recovery dag waarbij ik vaak een lichte cardio sessie doe of wat zwemmen.

 

Do's en dont's? 

Mijn advies voor beginnende sporters is heel simpel. Begin! Wees niet bang dat je niet fit genoeg bent of dingen niet kunt. Ik krijg wel eens de vraag van mensen wanneer ze dan eindelijk klaar zijn om te beginnen met CrossFit. Ze zijn niet fit genoeg om te starten denken ze dan. Onzin, de sport is er juist om je fitter en sterker te maken dus er is geen goed moment om te starten. Gewoon doen!

 

Maak je dromen waar 

Het klinkt heel cliché, maar mijn droom is mijn passie uit te kunnen blijven voeren. Eigenlijk wat ik nu aan het doen ben! Groeien en mezelf blijven ontwikkelen op het gebied van coachen en atleet zijn. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en mee blijven draaien met de nationale en internationale wedstrijden. Uiteindelijk denk ik toch wel een eigen gym te willen runnen waar ik mijn dromen verder kan uitvoeren. Decide, Commit, Succeed is mijn motto!

 

Energie boost die ik nodig heb 

Ik gebruik FIRST vooral als pre-workout voordat ik ga trainen, maar ook als ik even een inkakker heb. Ik heb wel eens andere pre-workouts geprobeerd, maar die zijn doorgaans redelijk heftig in uitwerking. Zeker met een sport als CrossFit waarbij de intensiteit al hoog ligt geeft dat geen fijn gevoel. First heeft deze uitwerking helemaal niet en is wat mij betreft dus heel geschikt. Het geeft net die hoeveelheid energie die ik nodig heb. Daarom vind ik het ook heel fijn om het overdag eens te nemen als ik even wat energie nodig heb.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd