ZERO SHIT IN FIRST ENERGY GUM

Kauwgom is een van die voedingsmiddelen waarvan de meeste mensen niet weten hoe het precies gemaakt wordt en wat er in zit. Hoe kan het zo zoet zijn maar toch suikervrij? Komen er dierlijke producten aan te pas? Is het wel vegan en glutenvrij of niet?

 

Waar komt kauwgom eigenlijk vandaan? 

Het belangrijkst van kauwgom is de gom. Dit is sap dat uit bomen wordt gehaald. Deze gom zit niet in alle bomen, maar in ongeveer 20 soorten. De gomboeren maken een gat, ook wel wond genoemd, in de boom. Uit de wond stroomt dan de gom en als je die even laat staan wordt het dikker en geel. Dan kan het naar de fabriek waar de ingrediënten er in gaan zoals bijvoorbeeld munt om het een goede smaak te geven.

Gombomen groeien in het oerwoud. De bekendste gomboom is de Sappodilla boom waarvan het sap ‘chicle’ heet, Daar komt de naam ‘Chiclets’ vandaan wat kauwgom betekent.

Tegenwoordig zijn er ook synthetische rubbersoorten of een combinatie van beide zoals in First Energy Gum. Daarnaast bestaat gombasis vrijwel altijd uit paraffine of bijenwas. De gombasis wordt gesmolten bij een temperatuur van circa 115 graden Celcius. Dit wordt gedaan om de gom zijn taaiheid te geven.

 

Suiker- en glutenvrij? 

Maltitol is een suikeralcohol (polyol) die wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof. Het heeft 0,9 maal de zoetkracht van gewone suiker. Het wordt gemaakt uit natuurlijke ingrediënten en wordt daarom ook wel ”een natuurlijke zoetstof” genoemd. Er zijn vele manieren om maltitol te maken. De meest gebruikte is van maïsmout, afkomstig uit tarwe of maïs. Dan horen we je denken: Huh? Maar is het dan wel glutenvrij? Ja het is dan nog steeds glutenvrij, omdat alleen de polyol uit de tarwe wordt gehaald.

 

Xylitol is goed voor je tanden

De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald berken-suiker. Tegenwoordig wordt Xylitol niet alleen uit berkenbomen gewonnen, maar ook uit de resten van maïskolven. De zoetkracht is vergelijkbaar met die van gewone suiker, maar het levert 40% minder calorieën op. Xylitol wordt aanbevolen door het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) als middel tegen tandbederf. In Finland, waar ze veel Xylitol produceren, geven ouders hun kinderen Xylitol snoepjes mee naar school.

 

Is het wel vegan? 

Over het algemeen zijn de meeste kauwgoms wel vegan. Maar er zijn ook merken die ingrediënten bevatten van dierlijke oorsprong. Soms wordt er dan gelatine of stearinezuur

van dierlijke oorsprong gebruikt. Check het label dus goed! First Energy Gum is in ieder geval 100% vegan!

 

Overlast

Als kauwgom op straat terechtkomt en wordt vast getrapt kan het slechts met de grootste moeite verwijderd worden. In Nederland zijn in elke winkelstraat dan ook vele ronde vlekken zichtbaar. Stop je kauwgom dus na gebruik netjes in een papiertje en gooi het in de prullenbak. First Energy Gum is onlangs een samenwerking aangegaan met Gumshoe. Gumshoe is een sneaker gemaakt van gerecyclede kauwgom van onze eigen straten. Op die manier hopen we ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Binnenkort gaan we hier meer over vertellen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd