GAIN AND LOSE 20 KILOS IN 1 YEAR

20 KILO AANKOMEN EN AFVALLEN IN 1 JAAR TIJD

Bijna 10 jaar lang liep ik met het idee rond; hoe zou het zijn als ik zoiets zou doen…
10 jaar geleden zag ik namelijk een documentaire van een man die voor een langere periode (3x per dag) Mc Donalds at. Hij kwam enorm in gewicht aan en kreeg serieuze lichamelijke klachten. Hij stond uiteraard onder toezicht, maar een pretje was het niet. Ik dacht toen; wat zou er gebeuren als ik zoiets zou doen. 10 jaar later deed ik het! Weliswaar niet met alleen maar Mc Donalds vreten maar het idee was helder: in korte tijd 20 kilo aankomen en dezelfde kilo’s weer afvallen.

 

Dit hele traject begon op 1 september 2018. Ik woog toen 72.2 kilo. Hier een foto van hoe ik er destijds uitzag:

 De reden van dit ‘project’

Ik ben personal trainer en werk ik dagelijks met mensen die met overgewicht kampen of in algemene zin hun conditie en gezondheid willen verbeteren. Naast het feit dat ik dit ooit eens zelf wilde ervaren, was het natuurlijk ook de ideale gelegenheid om op deze manier mijn klanten en mensen binnenin de sportschool beter te kunnen helpen en begrijpen in situaties van overgewicht en slechte leefgewoontes.

 

Hoe heb ik dit aangepakt?

Op basis van mijn gewicht en activiteiten kon in een nauwkeurige schatting maken van wat ik gemiddeld zou verbranden (per dag). Ik train 6x per week (kracht) gemiddeld 1.5 a 2 uur per keer. Ik moest daar ver boven zitten om in gewicht snel aan te komen. Vanaf de start van dit project moest ik dagelijks 4000 calorieën per dag binnen krijgen. Dat was dus wat ik minimaal moest eten op een dag. Vaak zat ik daar nog ver overheen.

De eerste 10 kilo ging vrij vlot. Ik at letterlijk alles wat los en vastzat. En ja, vaak waren dat pizza’s (soms 2 in 1 maaltijd), snackbar en de welbekende kapsalon. Los daarvan zorgde ik ook dat ik wel mijn vitamines en mineralen binnenkreeg, maar het grootste deel bestond uit het vette en vele eten. Daar zitten immers veel calorieën, die ik dus nodig had…

Na de aangekomen 10 kilo werd het zwaarder en zwaarder. Het was oprecht ‘forced feeding’ oftewel gedwongen eten. Niks smaakte meer, ik was volledig verzadigd door al dat eten na 3 maanden. Toch heb ik goed door kunnen zetten om zowaar te stijgen naar 92.2 kilo. Het heeft een kleine 6 maanden geduurd om daar te komen.

 

Dit is hoe ik er uitzag op 92.2 kilo:

 17 februari 2019: Het begin

Eindelijk was ik daar, het beginpunt van het afvalproces. Op 17 februari 2019 begon het allemaal. Ik stelde mijn macro’s vast van wat ik dagelijks binnen mocht krijgen om te zorgen dat ik af ging vallen. En macro’s houdt in: de koolhydraten, vetten en eiwitten. Daar maakte ik een verdeling in die voor mijn gevoel en mijn situatie het beste was. Daarbij hield ik rekening mee met wat ik allemaal deed op een dag (inclusief) trainen.

 

Om af te vallen, dien je in een tekort te zitten. Dat betekent dat je meer energie moet verbruiken dan dat je aan energie (eten/drinken) binnenkrijgt. Het klinkt allemaal heel makkelijk maar voor velen is dit in de praktijk een ander verhaal. Doorzettingsvermogen is een pre als het gaat om gewichtsverlies. Los daarvan moet het ook geen straf zijn iedere dag. Je moet dus opzoek gaan naar een goede balans voor jezelf wat betreft inname. Niemand wil de hele dag voeding binnenkrijgen die je amper weg krijgt. Daarom werk ik flexibel en met macro’s, zo kan ik elke dag andere keuzes maken die mij het beste liggen die dag, zonder dat daardoor het doel te niet wordt gedaan. Dat betekent ook dat je voeding moet gaan afwegen, producten scannen en lezen en alles wat je eet/drinkt noteert! Ik werk zo al jaren en zit het in mijn systeem, dus moeite wat dat betreft kostte het niet. En voor alles is tegenwoordig een app, en zo ook voor dit. Dus was dat sowieso (en al jaren) prima te doen. (de app die ik gebruik is MyFitnessPal)

 

De eerste 10 kilo gingen hierbij ook vrij gemakkelijk. Ik was namelijk zo ontzettend klaar met al dat vreten, dat het begin vrij vlot ging. Mijn eetlust was volkomen weg in het begin, wat zeker als voordeel werkte om een goede start te maken. Ik ben ook gewoon tijdens de periode van afvallen, van alles blijven eten. Ik kook graag dus dat was allemaal heel goed te doen. Ik maakte regelmatig wraps met kruiden, groente en vlees. Pas toen de zon af en toe ging schijnen en de vakantie (zomer) eraan kwam, werd het moeilijker. BBQ’s, feestjes, dagje strand, uiteten, etc etc. Vanwege het feit dat ik flexibel te werk ga, kon ik dit allemaal gewoon blijven doen. Alleen kon ik natuurlijk mezelf niet volledig laten gaan. Dat gebeurde overigens wel een aantal keer, en dat geeft niet. Daarna pak je het gewoon weer op en ga je door. Veel mensen zien dat als ‘excuus’ om dan vervolgens maar de hele week los te gaan omdat ze het toch al verpest hebben. Nou bij deze: dat is niet zo! We hebben allemaal ups en downs in zo’n periode van afvallen. Belangrijkste blijft dat je het doel niet uit het oog verliest. Één dag of één keer iets meer eten bij een familiediner verpest niets. Soms weet je al dat zoiets gaat gebeuren (in mijn geval), geniet er dan ook voor de volle 100% van en pak het daarna gewoon weer op.

 

Naarmate de tijd vorderde, bleef ik gemiddeld gezien op wekelijkse basis afvallen. Ik woog mijzelf iedere ochtend op lege maag, om zo ook feedback te krijgen van hoe ik bezig was. En moest ik uiteraard naar het einde toe steeds minder eten en meer doen om af te blijven vallen. Met de laatste week als hoogtepunt. Ik deed een soort protocol, om zo goed mogelijk op de foto te staan. Ik had als einddoel, een fotoshoot. Dit was om iets tastbaars te hebben en een groter doel dan alleen die 20 kilo afvallen. De laatste maand was al geen pretje, mijn gemoedstoestand was laag, weinig energie en kon slecht tegen mensen en drukte in mijn buurt. En toen kwam dus die laatste week die extreem was op alle vlakken. Ik dronk 8 liter water per dag en at slechts 1500 kcal. Los van deze lage inname (die ik niemand zou aanraden) trainde ik ook nog 2 uur per dag. Maar het was allemaal voor dat ene doel en ik heb het behaald. Op mijn eindmeting woog ik: 73.8 kilo.

 

Nee dat was dus niet de 20 kilo die ik voorafgaand wilde behalen. Maar in die 6 maanden tijd ben ik blijven trainen en enorm vooruitgegaan in kracht en spiermassa. Daardoor werd al snel duidelijk dat het niet reëel was om daadwerkelijk 20 kilo af te vallen. Dat heb ik ook allemaal besproken en uitgelegd in één van mijn youtube video’s. Het doel was gewijzigd naar 75 kilo (ipv 72.2).

 

Hoe ik er uiteindelijk op 30 augustus 2019 uitzag zie je hier:

 Het was een jaar om nooit meer te vergeten. Tijdens dit doel heb ik uiteraard meer geleerd en ook ervaren wat mensen daadwerkelijk ondervinden die overgewicht hebben. Dat is zeer waardevol voor mijzelf en om hiermee ook mijn klanten en toekomstige klanten beter te kunnen helpen.

  

Wat was de invloed van FIRST?

Met name tijdens de laatste maanden van het afvallen, werd mijn energielevel lager. De Energy Gum was daar de perfecte oplossing voor. Dit zorgde ervoor dat ik tijdens belangrijke momenten op de dag de energie had die nodig was. En met name tijdens mijn werkzaamheden binnenin de fitness, is dat wel heel fijn!

 

Mocht je met vragen zitten of meer willen weten? Ik zal hieronder mijn sociale media kanalen zetten en website als je geïnteresseerd ben in wat ik allemaal doe en aanbied!

 

Instagram:                            @mitch_harteveld

Youtube:                               Mitch Harteveld

Website:                                www.harteveldpt.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.