ongeroosterde groene koffiebonen met daarop een pack First Energy Gum

DE VOORDELEN VAN DE GROENE KOFFIEBOON

De groene koffieboon wordt geroosterd om onze dagelijkse latte te kunnen produceren. Het brandproces verandert de smaak, het aroma en de kleur van de boon. Ook de chemische structuur en voedingsconcentraten van de koffieboon veranderen hierdoor. Dit betekent dat de gezondheidsvoordelen van gebrande koffie en die van groene koffie behoorlijk van elkaar verschillen. First Energy Gum bevat cafeïne uit groene koffiebonen, en dat is niet voor niets. Lees snel waarom!

 

Wat is groene koffiebonen-extract?

Met name cafeïne en chlorogeenzuur zijn verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van de groene koffieboon. Chlorogeenzuur is een antioxidant dat de vetverbranding stimuleert, de bloeddruk verlaagt en ontstekingsremmend werkt. Daarnaast helpen antioxidanten het immuunsysteem om weefsels en het DNA te beschermen tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken. Ofwel, chlorogeenzuur is goed voor je. En, verrassing: er zit meer chlorogeenzuur in groene koffiebonen dan in de welbekende geroosterde variant (Tijdens het brandproces gaat het chlorogeenzuur verloren). Het lichaam absorbeert en metaboliseert chlorogeenzuur snel, waardoor je lichaam gemakkelijk van de overvloedige gezondheidsvoordelen profiteert. 

Dus, wat zijn de gezondheidsvoordelen van de groene koffieboon?

 

  1. Het helpt bij gewichtsverlies

Onderzoek wijst uit dat chlorogeenzuur het lichaam helpt om glucose en opgeslagen lichaamsvet te verbranden, de opname van koolhydraten te verminderen (de bloedsuikerspiegel en insulinepieken wordt erdoor verlaagd) en je cholesterol te verbeteren. Groene koffiebonen kunnen je daarom goed helpen met afvallen.

In een studie werd een groep van 30 personen met overgewicht gesplit: de ene groep consumeerde een extract van groene koffiebonen en de andere groep dronk gewone oploskoffie. Na een test van 12 weken had de groep die het groene koffiebonen-extract consumeerde gemiddeld 5,4 kg en 3,6% lichaamsvet verloren. De groep die gewone instantkoffie consumeerde, verloor gemiddeld 1,7 kg en slechts 0,7% lichaamsvet. Dat is een groot verschil!

Daarnaast is in meerdere studies aangetoond dat cafeïne de stofwisseling tot wel 11% helpt stimuleren, wat afvallen makkelijker maakt. In een andere studie gepubliceerd in het Journal of Physiology and Behavior, werd ontdekt dat het metabolisme van mensen die koffie dronken gemiddeld 16% hoger was vergeleken met dat van mensen die cafeïnevrije koffie dronken.

 

  1. Het normaliseert de bloedsuikerspiegel

Het extract van groene koffiebonen helpt om ontstekingen te verminderen en dat heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is aangetoond dat de groene koffieboon vetophoping en insulineresistentie vermindert en zelfs de opname van glucose bij obese mensen kan verminderen. Het vermogen van de groene koffieboon om een hoge bloedsuikerspiegel te helpen normaliseren of verlagen kan op zijn beurt het risico op diabetes type 2 verlagen.

 

  1. Het heeft anti-aging eigenschappen

Groene koffiebonen-extract heeft veel antioxiderende eigenschappen, waarvan is bewezen dat meerdere van deze antioxidanten veroudering tegengaan. De hoge concentratie chlorogeenzuur in het groene koffiebonen-extract vermindert roodheid van de huid (een gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht). Daarnaast bevat cafeïne ook anti-aging eigenschappen. Het vermindert de ruwheid van de huid, de vorming van rimpels en verzacht kraaienpootjes. Geen wonder dat dermatologen het extract van groene koffiebonen in hun producten opnemen!

 

  1. Het helpt ziekte voorkomen

Groene koffiebonen zitten boordevol antioxidanten die helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die belangrijke moleculen zoals lipiden en proteïnen aanvallen. Deze vrije radicalen kunnen bijvoorbeeld DNA beschadigen, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. In een studie uit 2004, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, werd geconcludeerd dat chlorogeenzuur antioxidanten de vermenigvuldiging van vier soorten kankercellen kunnen voorkomen, wat suggereert dat extract van groene koffiebonen zelfs kan helpen om kanker te voorkomen.

 

  1. Het verbetert de energiebalans, focus en stemming

De American Psychological Association heeft geconcludeerd dat cafeïne positieve effecten heeft op psychomotorische en cognitieve prestaties, op de psychologisch gezondheid, de bloeddruk en op atletische prestaties. Andere studies concluderen ook dat cafeïne de aandacht, alertheid, motivatie en reactietijden kunnen verbeteren. 

Dus zet de koffie aan de kant en kies voor groene koffiebonen! Hoe?
De cafeïne in First Energy Gum komt uit ongebrande groene koffiebonen.

 

  1. The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 12, 1 December 2008, Pages 2309–2315, https://doi.org/10.3945/jn.108.095554
  2. The National Center for Biotechnology Information - J Agric Food Chem.2009 Jun 24;57(12):5365-9. doi: 10.1021/jf900012b
  3. Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 718379. Published online 2014 Apr 10. doi:  1155/2014/718379
  4. Source: Harvard Medical School: Journal of Nutrition
Terug naar blog

2 reacties

Je hebt geen last van slapeloosheid. Ik gebruik ze in mijn nachtdienst en ga dus vrij snel slapen na mijn werk en kan gewoon lekker rustig slapen. Het is een andere boost als de cafeïne. Bij cafeïne gaat of kan je hart te keer gaan, maar bij deze gum absoluut niet. Je krijgt en voelt een natuurlijke boost. Echt super !

Mariëlla

Hallo,
Ik vraag me af of je last kan krijgen van slapeloosheid.
Er wordt bij ‘gewone’ cafeïne vaak gezegd dat je het na een bepaald tijdstip niet meer moet innemen ivm met slaapproblemen die kunnen optreden.

Vriendelijke groet,
Danielle N.M. Wunderlich

Danielle

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.