DE WETENSCHAP ACHTER EEN HOOG ENERGIENIVEAU

Wanneer was de laatste keer dat je wakker werd met een energiek en tevreden gevoel, en de hele dag dezelfde mate van alertheid voelde tot je naar bed ging? De kwaliteit van leven wordt in grote mate bepaald door je energiehuishouding. De energie die je alert, gelukkig en gefocust houdt. Het beïnvloedt je mentale scherpte, productiviteit, emotioneel evenwicht, creativiteit en fysieke vitaliteit. Ben je opzoek naar een betere energiebalans, dan hebben we hier een paar waardevolle tips voor je.

 

Slaap goed

De meeste volwassenen hebben tussen de 7,5 en 9 uur slaap nodig per nacht, en dat terwijl de gemiddelde volwassene slechts aan gemiddeld 7 slaapt uur slaap komt. Wanneer je een slechte slaper bent, herinner je je misschien niet meer hoe het voelt om volledig alert en uitgerust te zijn. Misschien heb je het gevoel dat het normaal is om een wekker nodig te hebben om wakker te worden, om je slaperig te voelen tijdens saaie vergaderingen of om in het weekend uit te slapen, maar de waarheid is dat het alleen 'normaal' is als je slaapgebrek hebt. Maak slaap een prioriteit. Slaap elke nacht minstens 5 ononderbroken cycli van 90 minuten. Het komt uit op een totaal van 7,5 uur ononderbroken slaap.

 

Het Centre of Applied Cognitive Studies (CentACS) meldt het volgende;

Studies tonen aan dat de lengte van de slaap niet resulteert in fris en energiek wakker worden. De sleutelfactor is het aantal volledige slaapcycli dat we genieten. Elke slaapcyclus bevat vijf verschillende fases, die verschillende hersengolf patronen vertonen. Voor onze doeleinden volstaat het om te zeggen dat één slaapcyclus gemiddeld 90 minuten duurt: 65 minuten normale of niet-REM (snelle oogbeweging) slaap; 20 minuten REM-slaap (waarin we dromen); en een laatste 5 minuten niet-REM-slaap. De REM-slaapfasen zijn korter tijdens eerdere cycli (minder dan 20 minuten) en langer tijdens latere cycli (meer dan 20 minuten). Als we volledig natuurlijk zouden slapen, zonder wekkers of andere slaapstoornissen, zouden we gemiddeld na een veelvoud van 90 minuten wakker worden, bijvoorbeeld na 4 1/2 uur, 6 uur, 7 1/2 uur, of 9 uur, maar niet na 7 of 8 uur, wat geen veelvouden van 90 minuten zijn. In de periode tussen cycli slapen we eigenlijk niet: het is een soort schemerzone van waaruit we, als we niet gestoord worden (door licht, kou, een volle blaas, geluid), weer een cyclus van 90 minuten ingaan. Iemand die slechts vier cycli (6 uur) slaapt, voelt zich meer uitgerust dan iemand die 8 tot 10 uur heeft geslapen, maar die geen enkele cyclus heeft mogen voltooien omdat hij werd gewekt voordat de cyclus was voltooid. 

 

Wakker worden tijdens een slaap met REM-cyclus is makkelijker dan zonder REM-cyclus.

Naarmate de nacht vordert wordt de REM-slaap langer. Het is daarom  doorgaans makkelijker om iemand vroeg in de ochtend wakker te maken dan midden in de nacht. Wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt om wakker te worden met  hulp van een wekker, probeer deze dan in te stellen op intervallen van 1,5 uur, zodat hij afgaat tijdens de REM-slaap. Als je bijvoorbeeld om 23.00 uur naar bed gaat, stelt je het alarm in op 6.30 uur in plaats van 06.00 uur of 07.00 uur.

 

Eet goed

Een lage bloedsuikerspiegel is een van de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid in de middag. Wanneer dit gebeurt heb je sneller de neiging om veel meer koolhydraten tot je te nemen dan nodig is. Wanneer je dit doet, wordt je bloedsuiker juist weer extra hoog en dat is ook niet goed. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en eetpatroon kun je eens proberen om meerdere keren per dag kleinere maaltijden te eten. Zo blijf je het honger gevoel voor en grijp je minder snel naar zoetigheid of koolhydraten. Probeer tevens in iedere maaltijd iets van groente te eten. Ja, ook bij het ontbijt ?! Op deze manier blijf je langer verzadigd en hou je je energieniveau hoog. Er zijn ook mensen die aan intermittent fasting doen waarbij ze voor een langere periode (12 of 16 uur) niet eten. Dan is het altijd handig om je energie een extra boost te geven met behulp van cafeïne.

 

Dagelijkse vitamine D

Vitamine D wordt in de huid geproduceerd met behulp van energie uit zonlicht. Het wordt ook aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis, kaas, boter en eigeel. Wanneer je lichaam door een gebrek aan zonlicht onvoldoende vitamine D aanmaakt, is het raadzaam om het een boost te geven met vitamine D-supplementen. Een studie onder leiding van Dr. Akash Sinha van de Universiteit van Newcastle heeft aangetoond dat vitamine D essentieel is om onze spieren efficiënt te laten werken en het energieniveau te verhogen. De studie heeft een verband aangetoond tussen vitamine D en de mitochondriën functie; de meest prominente rollen van mitochondriën zijn het produceren van het energieniveau van de cel. Vitamine D verhoogt dus je energie vanuit de cellen waardoor je je al snel energieker voelt na een paar minuten zon.

 

Beweeg

Kies bij het trainen voor energie cardiovasculaire oefeningen in je lage tot matige training hartslagbereik. Het is het beste om het lichaam niet uit te putten, omdat je hierdoor niet de maximale energie voordelen kunt behalen. Studies hebben aangetoond dat hoe meer je cardiovasculair traint, hoe meer mitochondriën je lichaam aanmaakt om genoeg energie te kunnen produceren om aan je behoeften te voldoen.

 

Cafeïne

Voel je je normaal gesproken de hele dag energiek? Dan heb je niet persé extra cafeïne nodig. Vooral wanneer je extra fysieke inspanning gaat leveren kan cafeïne je net die extra boost geven. Bijvoorbeeld bij het hardlopen, fietsen of tijdens krachttrainingen. Voel je je toch niet zo energiek omdat je slecht hebt geslapen, hard hebt gewerkt of gestrest bent, dan kun je de extra energie van cafeïne goed gebruiken. Het geeft je dan net die boost om de dag wel scherp door te komen. Let wel op, neem cafeïne niet te laat op de dag anders verstoort het je nachtrust.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd