Mark Tuitert neemt First Energy Gum voor extra energie

DE WETENSCHAP ACHTER EEN OPTIMALE ENERGIEBALANS

De energiebalans is een essentieel onderdeel van je fysieke en mentale gezondheid. Toch ben je je er niet altijd van bewust hoe veel invloed een verstoorde energiebalans op je leven heeft. Word je bijvoorbeeld iedere dag met een energiek en tevreden gevoel wakker? Ben je snel prikkelbaar? En voel je je de hele dag fit? 

Je levenskwaliteit wordt grotendeels bepaald door die energiebalans. Een goede balans maakt je alert, gelukkig en gefocust. Het beïnvloedt je mentale scherpte, productiviteit, emotionele balans, creativiteit en fysieke vitaliteit. Wil jij ook een betere energiebalans, dan hebben we een paar waardevolle tips voor je.

 

1. Slaap in ononderbroken cyclussen van 90 minuten

Je hebt dagelijks tussen de 7,5 en 9 uur slaap nodig. Toch slaapt de gemiddelde volwassene maar zo'n 7 uur per nacht. Slechte slapers vergeten soms zelfs hoe het voelt om uitgerust en alert wakker te worden. Ze hebben een wekker nodig om te ontwaken, voelen zich slaperig tijdens meetings of slapen in het weekend uit om 'bij te komen'. Dit is alleen normaal wanneer je slaapgebrek hebt. Maak van slaap daarom een prioriteit. Dat houdt in; iedere nacht minstens 5 cyclussen van 90 minuten, ofwel 7,5 uur ononderbroken slapen. 

 

Volgens het 'Centre of Applied Cognitive Studies' (CentACS) is het doorlopen van een volledige slaapcyclus erg belangrijk;

Studies tonen aan dat de lengte van de slaap niet leidt tot fris en energiek wakker worden, maar dat het aantal volledige slaapcyclussen de sleutelfactor is.

Eén slaapcyclus duurt gemiddeld 90 minuten:
• 65 minuten normale of niet-REM (snelle oogbeweging) slaap;
• 20 minuten REM-slaap (waarin we dromen);
•  5 minuten niet-REM-slaap.

Als we volledig natuurlijk zouden slapen, zonder wekkers of andere slaapstoornissen, dan zouden we gemiddeld na een veelvoud van 90 minuten wakker worden, bijvoorbeeld na 4 1/2 uur, 6 uur, 7 1/2 uur, of 9 uur, maar niet na 7 of 8 uur

Iemand die slechts vier cycli (6 uur) slaapt, voelt zich beter uitgerust dan iemand die 8 tot 10 uur heeft geslapen, maar die geen enkele cyclus heeft voltooid omdat die werd gewekt voordat de cyclus was voltooid. 

Vind jij het lastig om 's ochtends wakker te worden?
Probeer je wekker dan in te stellen op intervallen van 90 minuten, zodat hij afgaat na een volledige slaapcyclus.

 

2. Eet goed

Eén van de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid in de middag is een lage bloedsuikerspiegel. Je bent daardoor sneller geneigd om meer koolhydraten te eten dan nodig zijn. Met als gevolg dat je bloedsuiker te hoog wordt. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en eetpatroon kun je proberen om meerdere keren per dag kleinere maaltijden te eten. Zo blijf je het hongergevoel voor en grijp je minder snel naar koolhydraten. Probeer ook in iedere maaltijd groente te verwerken. Zo blijf je langer verzadigd en hou je je energieniveau op peil. Er zijn ook mensen die aan intermittent fasting doen en voor langere periodes (vaak 12 tot 16 uur) niet eten. Dan is het altijd handig om je energie een extra boost te geven met behulp van de cafeïne in First Energy Gum.

 

3. Zorg voor een dagelijkse dosis vitamine D

Voor een optimale energiebalans is het belangrijk om iedere dag genoeg vitamine D binnen te krijgen. Een studie van de Universiteit van Newcastle heeft aangetoond dat vitamine D essentieel is om je spieren efficiënt te laten werken en je energieniveau te verhogen. Een tekort aan vitamine D merk je dan ook aan symptomen zoals spierzwakte en spierkrampen.

Vitamine D wordt in de huid geproduceerd met behulp van energie uit zonlicht. Daarnaast vind je het in voedingsmiddelen zoals vis, kaas, boter en ei. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D is 10 microgram. Wanneer je onvoldoende vitamine D aanmaakt of binnenkrijgt, kun je dit met een vitamine D supplement aanvullen. Zo houd je je spieren sterk en gezond! 

 

4. Neem cafeïne voor een snelle energieboost

Voel je je normaal gesproken de hele dag energiek? Dan heb je niet per se extra cafeïne nodig. Vooral wanneer je een extra fysieke inspanning gaat leveren, kan cafeïne je die extra energieboost geven om langer en sterker te presteren. Bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, fietsen of je krachttraining.

Heb je slecht geslapen, hard gewerkt of voel je dat middagdipje opkomen? Dan geeft cafeïne je een snelle boost om scherp te blijven. Let wel op, neem cafeïne niet te laat op de dag, anders kan het zijn dat je er slecht door slaapt.

 

5. Beweeg iedere dag

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt beweging juist voor een betere energiebalans. Om energie te krijgen van sporten is het belangrijk om niet voluit te trainen.

Kies voor cardio oefeningen in je lage tot matige training hartslagbereik. Studies hebben namelijk aangetoond dat dit de aanmaak van mitochondriën in je lichaam verhoogt. En laten die mitochondriën nu net verantwoordelijk zijn voor de energieproductie op celniveau.

Bewegen is trouwens ook heel goed voor je mentale gezondheid. Het vermindert stress en stimuleert de aanmaak van het 'gelukshormoon' endorfine. 

Zelfs een korte wandeling van 20 minuten kan je extra energie geven!

 

Kun jij een energieboost gebruiken?

Neem dan eens een gummetje. Zo profiteer je binnen 10 minuten van extra focus en energie! 

 

Terug naar blog

2 reacties

Ik gebruik ze al een paar jaar. Ik ben er zeer content mee en ik las volgens mij laatst dan bij langere fiets ritten je ook meerdere gummetjes mag gebruiken.

Werner Bennink

Super om dit soort informatie te lezen. Ik heb al gemerkt dat first gum mij vaak in de middag-dip ook enorm kan helpen. Ik ben fan!

Meta

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.