A SIX-PACK IS MADE IN THE KITCHEN

EEN SIXPACK MAAK JE IN DE KEUKEN

Het belangrijkste principe wanneer het aankomt op afvallen is dat je zorgt dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt. Als referentie wordt altijd het gemiddelde calorieverbruik aangehaald. De gemiddelde vrouw heeft dagelijks 2.000 kcal nodig en de gemiddelde man 2.500 kcal.

Als je niet sport, moet je dus zorgen dat je calorie inname hieronder blijft om af te vallen. Eet dus minder maar ook gezonder, want dan weet je ook zeker dat je de goede calorieën binnen krijgt. Sport je wel, dan verbrandt je ook meer en zal je sneller resultaat boeken. In beide gevallen gaat het om MINDER calorieën IN en MEER calorieën UIT.

 

Bezint eer ge begint 

Volgens berekeningen van de Harvard Medical School verbrandt een persoon van 83 kilo 200 calorieën in 30 minuten lopen op een tempo van 6 km per uur. Je zou al dat harde werk gemakkelijk ongedaan kunnen maken door het eten van vier chocoladekoekjes, 1½ bolletjes ijs of minder dan twee glazen wijn. Zelfs een krachtige fietsrit, die meer dan 700 calorieën kan verbranden, kan volledig worden geannuleerd met slechts een paar glazen bier of een klein stukje taart. Het is zo oneerlijk, de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om die paar happen voedsel weer te verbranden. Het sentiment hier is dat je hebt "verdiend" wat je eet na het sporten. Natuurlijk zijn niet alle calorieën gelijk, maar omwille van de eenvoud zijn 3.500 calorieën gelijk aan een halve kilo vet. Dus om een halve kilo per week te verliezen, moet je elke dag 500 calorieën snijden in je voedsel. Als je frisdrank drinkt, is dat een van de gemakkelijkste manieren om er te komen. Het is cliché, maar ook waar, dat je langzaam en gestaag de race wint als het gaat om gewichtsverlies. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die geleidelijk afvallen (ongeveer ½ tot 1 kilo per week) meer succes hebben om de extra kilo’s er af te houden.

 

Oude manier vs. nieuwe manier 
Veel vetverlies-adviezen zijn gebaseerd op een dieet voor een bepaalde tijd. Dit is korte termijn denken en resulteert vaak in het welbekende ‘jojo effect’. Weinig eten, maar wel sporten, ga je op de lange termijn ook niet volhouden. Het lichaam heeft brandstof nodig, en dan het liefst de goede brandstof. Eet dus meer, verbeter de kwaliteit van de calorieën die je binnen krijgt en sport slimmer om zo meer calorieën te verbranden en dus je metabolisme te verbeteren. Dan zal je zien dat je langzaam aan gaat afvallen.

Daarnaast is bewezen dat je door te sporten (krachttraining) groeihormonen aanmaakt, je ontstekingswaarden en cholesterol laat dalen en je algehele bloedbeeld doet verbeteren, waardoor je je lichaam blijvend aanzet tot verbranden van energie. Eet gezonder en meer, sport slimmer (krachtsport) en zorg dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.