CHEWING GUM? OR ENERGY GUM?

KAUWGOM? OF TOCH ENERGY GUM?

“Ik zeg nu voor de eerste en laatste keer het woord kauwgom” zei Mark Tuitert twee jaar geleden in een interview, “Het is een kauwgom met cafeïne die een ‘functional benefit’ heeft”. De term kauwgom viel daarna nog minstens vijf keer, maar het was duidelijk dat First Energy Gum nog niet in een bepaalde productcategorie hoorde. Nu zo’n twee jaar later zijn er meerdere kauwgom merken die energy gum aanbieden. Toch blijft die productcategorie een dingetje. Want, wat is een energy gum precies? En waar past een energy gum dan in de markt als het geen kauwgom genoemd mag worden?

Wat is Energy Gum?

“Een energy gum is een kauwgom die een stimulerende werking op mensen kan hebben. Energy gum bevat een bepaalde hoeveelheid cafeïne en B-vitamines, wat een positief effect heeft op fysieke en mentale prestaties.”

Dit is de huidige productomschrijving die je op Wikipedia vindt. Dat is nog best een vage definitie! Want vanaf hoeveel mg cafeïne is een kauwgom een energy gum? En mag je het wel een energy gum noemen als het door de lage dosis functionele ingrediënten eigenlijk niet werkt?

Energy gum definiëren

Er is gelukkig al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van cafeïne. Zo werd in 1987 ontdekt dat er bij een dosis van 32 mg wel al een snellere reactietijd gemeten werd, maar een verbetering in prestaties pas vanaf een dosis van 64 mg cafeïne merkbaar was. In een ander onderzoek naar de effecten van een 300 mg dosis cafeïne op de prestaties van sportschutters, werd ontdekt dat ze door zo’n hoge dosis juist slechter gingen presteren.
Het is duidelijk dat voornamelijk de stimulerende werking een energy gum onderscheidt van een gewone kauwgom. Wanneer er zo weinig van de functionele ingrediënten in een kauwgom zitten dat een effect niet merkbaar is, dan hoort het product niet in de productcategorie energy gum thuis. Daarnaast past een kauwgom die door de hoge dosis cafeïne niet meer stimuleert maar juist een negatief effect heeft ook niet in de categorie energy gum.

Wat zijn de voordelen van een energy gum?

Supersnelle opname
In vergelijking tot pre-workout, energy drinks, koffie en cafeïne pillen en tabletten wordt de cafeïne in First Energy Gum veel sneller in je systeem opgenomen. Professor Voedingswetenschappen, Asker Jeukendrup legt uit dat dit komt doordat de cafeïne binnen 10 minuten via de mond wordt opgenomen zonder dat het eerst door de lever uit het bloed gefilterd kan worden, wat resulteert in een sneller merkbaar effect.
Energy gum heeft, door de functionele ingrediënten cafeïne en B vitaminen, een aantal positieve voordelen.


Cafeïne geeft je energie en extra kracht.
Zodra het in de bloedbaan terechtkomt gaat het lichaam Epinefrine aanmaken, ofwel adrenaline. Dit hormoon is verantwoordelijk voor betere prestaties waardoor je langer door kunt gaan en geeft je daarnaast ook het idee dat het effort minder zwaar is dan werkelijk het geval is. Dat is vooral gunstig wanneer de vermoeidheid toeslaat maar de wedstrijd nog niet voorbij is. Daarnaast heeft een vergelijking van 27 onderzoeken aangetoond dat cafeïne de spierkracht van de benen tot wel 7% kan vergroten.


Cafeïne verbetert je focus en concentratie
Volgens Professor Neuropsychologie Eric Scherder maakt het kauwen op cafeïne kauwgom je scherper en sneller. Daarnaast wordt je geheugenfunctie beter. Dit komt doordat je hartslag iets omhooggaat, wat de doorbloeding van het brein verbetert. Door het kauwen worden de verschillende gebieden van het brein actiever en worden de verbindingen tussen de verschillende hersengebieden ook sneller.

 
Cafeïne houd je wakker
Cafeïne is een antagonist van de neurotransmitter Adenosine. Gedurende de dag bouwt Adenosine zich op in je lichaam, waardoor je aan het einde van de dag genoeg verzameld hebt dat je je slaperig voelt. Tijdens je slaap breek je Adenosine af totdat je wakker wordt. Vervolgens begint de cyclus weer opnieuw. Cafeïne blokkeert de effecten van Adenosine tijdelijk, maar stopt de productie ervan niet.


Cafeïne verhoogt de vetverbranding
Natuurlijk blijven een gezond dieet, beweging en voldoende rust de basis, maar cafeïne kan zeker helpen om meer calorieën te verbranden. Onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van cafeïne voor een training het vrijkomen van opgeslagen vetten met 30% verhoogt. Daarnaast helpt cafeïne bij de verbranding van extra calorieën n vet doordat het de warmteproductie en het adrenaline level verhoogt. Of cafeïne gewichtsverlies op lange termijn ook verbetert is echter niet bewezen.


Cafeïne bevordert spierherstel
Studies hebben aangetoond dat cafeïne spierpijn vermindert en het krachtherstel bevordert. In onderzoeken werd een duidelijk positief verschil in spierpijn in de grote beenspieren opgemerkt wanneer de proefpersonen van tevoren een cafeïne product hadden gebruikt. Het maakte hierbij niet uit of de proefpersonen veel koffiedronken of juist totaal niet. Beide hadden dezelfde pijnvermindering wanneer ze met het gebruik van cafeïne trainden. Je kunt hier meer over lezen in dit eerder ons gepubliceerde artikel.

Productvergelijking: De beste energy gum

First Energy Gum is inmiddels niet meer het enige merk dat een energie kauwgom verkoopt. We hebben daarom een vergelijking gemaakt tussen de verschillende opties, waarbij de dosis cafeïne, de smaak, de suikers en/of zoetstoffen en de prijs per gum zijn onderzocht. Hier kwam het volgende uit:

comparison-energy-gums 

* De prijsvergelijking is afhankelijk van de wisselkoers.

Opvallende verschillen

Er zijn een aantal dingen die opvallen. Zo bevat een Sportlife Energy gum zo weinig cafeïne per gum dat dit, zoals het onderzoek hierboven concludeerde, geen stimulerend effect heeft op de prestaties. Military Energy Gum daarentegen heeft een hoge dosis cafeïne, wat gepaard gaat met een flinke lijst aan toegevoegde zoetstoffen en suiker om de bittere smaak van cafeïne te kunnen verbergen. Wat betreft de smaken heeft Run gum de meeste opties. First Energy Gum bevat de minste zoetstoffen gevolgd door Neuro Gum. Per gram cafeïne is Run Gum de duurste energy gum, Blockhead is daarentegen het voordeligst. Wat uiteindelijk de beste energy gum is, is daarom voornamelijk afhankelijk van de wensen van de consument.

Is Energy gum veilig?

Energy gum is veilig bevonden en goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration [FDA] Zij controleren de kwaliteit van voedsel en medicijnen. Ook de European Food Safety Authority [EFSA] heeft dit onderzocht en vond dat een inname tot max. 400 mg per dag ongevaarlijk is voor de gezondheid. Het Nederlandse Voedingscentrum houdt deze hoeveelheid ook aan als grenswaarde. Zij waarschuwen overigens ook dat kinderen jonger dan 12 geen Cafeïne producten in mogen nemen. Voor kinderen van 13-18 ligt de grens vastgesteld op 1 cafeïne houdend product. Een energy gum valt hier natuurlijk ook onder. Ook wordt het aangeraden om zo min mogelijk cafeïne producten te gebruiken tijdens een zwangerschap.

Energy gum kan ook gebruikt worden als sportsupplement. We kunnen hier geen uitspraken doen over andere energy gums, maar First Energy Gum is NZVT getest en in het bezit van een NZVT [Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport] stempel. FIRST is officieel dopingvrij. Ook hebben zowel de WADA [World Anti Doping Agency] en het IOC [International Olympics Committee] cafeïne in 2004 van de verboden lijst afgehaald.

Veel voorkomende vragen over energy gum:
  • Hoelang duurt het voor een energy gum werkt?

Het effect van een energy gum voel je binnen 10 minuten. Dit is mogelijk doordat de functionele ingrediënten direct via de wangslijmvliezen worden opgenomen. Na 10 minuten kauwen heb je vrijwel alle opgenomen en kun je de gum uitnemen. Het effect blijft daarna gewoon merkbaar!

  • Hoelang blijf je het effect voelen?

Dit is afhankelijk van verschillende aspecten zoals je geslacht, gewicht, leeftijd, en hoe gevoelig je bent voor cafeïne. Gemiddeld blijft cafeïne zo’n 4 tot 5 uur in het bloed aanwezig. Na ongeveer 2-3 uur begint het effect geleidelijk af te nemen.

  • Kun je energy gum als pre-workout nemen?

Zeker! We raden zelfs aan om de pre-workout shake, energy drinks en sportdranken te vervangen door een energy gum. Doordat de gum suikervrij is heb je geen last van een crash nadat de cafeïne is uitgewerkt. Ook voel je het effect veel sneller en kun je beter inschatten wanneer je de energy gum neemt om op het juiste moment te kunnen pieken. In het geval van FIRST hoef je je ook geen zorgen te maken om dopingcontroles, FIRST heeft een NZVT-stempel en mag zonder problemen gebruikt worden door professionele atleten.

Terug naar blog

7 reacties

Het geeft mij veel energie vooral tijdens mijn intermitterend vasten. Een gum maakt mij meestal bijna de hele dag op tilt. Vooral met sporten.

Victor Leatemia

Ik ben zeer tevreden. Het heeft mij geholpen om uit mijn burnout te komen. En te blijven.

Louise

Ik gebruik het voor focus tijdens mijn werkdag. Werkt TOP!!

Daan

Eindelijk weer op mijn oude gewicht dankzij First.
Geen (teveel aan) koolhydraten meer tijdens de fietsritten op mijn racefiets / MTB, maar red het nu makkelijk met 1 gum.

Judith

Ik zweer bij dit “gummetje” ✌️😁
Overal wanneer ik dreig in te kakken neem ik een gummetje 😎
Niet alleen bij t hardlopen, maar ook op t werk (PostNL vroeg beginnen 😬)
Heb net weer 5 Pack besteld , en we kunnen weer door 💪🔛

Anno Huizenga

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.