MAAK VAN JE GEZONDHEID EEN PRIORITEIT

We sparen voor onzekere tijden, of voor die ene belangrijke uitgave die we ooit willen doen. Een studie voor de kinderen, een wereldreis of misschien klinkt het aantrekkelijk om toch wat geld dat je niet direct nodig hebt in aandelen te beleggen. Zorgen voor emotionele stabiliteit is belangrijk en het zou kortzichtig zijn om te zeggen dat geld daar geen belangrijke rol in speelt. Toch vergeten we vaak te kijken naar de investering die het dichtst bij ons ligt, die spotgoedkoop is en een geweldig rendement kent. De investering in fysiek kapitaal, ofwel je gezondheid.

 

Je bouwt al snel fysiek kapitaal op door iedere dag minimaal een half uur te wandelen. Je hoofd raakt leeg, je kijkt om je heen naar de blauwe lucht (de laatste weken althans) en met een stevige pas voel je bij thuiskomst je hart iets sneller kloppen en de verse zuurstof dieper via je longen doordringen.

 

Het lichaam is een geweldig instrument. Niet zoals een als pronkstuk aan de muur hangende dure gitaar, maar juist als een intensief gebruikte klassieker, die mits goed onderhouden, alleen maar mooier en waardevoller wordt door intensief gebruik. Ons lichaam is gemaakt om weerstand te overwinnen. Het simpele concept van aanpassen en sterker worden doormiddel van het belasten van je lichaam is zo oud als onze natuur. Lichaam en geest zijn flexibeler dan veel mensen denken, alleen trap je daarmee snel in de val. De val van het constant onderbelasten van je lichaam, in het dagelijks leven ontbreekt vaak de noodzaak om fysiek in actie te komen. Zo slim als we zijn hebben we alle fysieke belasting zoveel mogelijk uit ons moderne leven gesloopt. Waar mijn oma nog met de benenwagen richting de markt ging en zittend op een klein houten krukje de koeien molk, daar sluiten wij in de file aan en typen we ons een bochel achter onze laptops. Hersenen schakelen grotendeels uit bij TV-kijken, longen staan in de slaapstand na een dag op kantoor en de kleine spiertjes rond je wervelkolom verzwakken door het uren stilzitten in je bureaustoel. Het gaat alleen langzaam. Je hebt het niet door dat je een weekdier bent dat steeds verder afglijdt van de mens die ooit jagend en verzamelend zijn kostje bij elkaar sprokkelde. Jammer genoeg voor onze biologie, is dat aan de andere kant de positieve effecten van training en beweging maar heel kort aanwezig blijven. Alles wat je in korte termijn opbouwt kan met een paar weken niets doen als sneeuw voor de zon verdwijnen, geen motiverende gedachte. Waarom zou je dan investeren in je gezondheid?

 

Het probleem dat verscholen ligt in achter deze vraag is de illusie dat je gezondheid kan bemachtigen door een kort schema te volgen, een paar keer te sporten of een voedingsschema voor een paar weken te testen. Allemaal mooi om te doen, maar de echte winst zit hem in het volhouden. Het zit hem in gedrag waarvan je weet dat het nuttig is je blijvend eigen te maken. Een gezond leven begint niet met een schema, een gezond begint met je prioriteitenlijstje.

 

Hoe belangrijk vind je gezondheid? Ben je het eens met het feit dat je meer weerstand hebt tegen ziektes? Je meer energie hebt voor alle plannen die je wilt uitvoeren? Je hersens beter functioneren en je fijner slaapt waardoor je meer uit een dag en nacht kan halen? Je over het algemeen gelukkiger bent en veerkrachtiger waardoor je tegenslagen beter kunt ombuigen? Je over het algemeen op latere leeftijd mobieler en energieker zult zijn?

 

Ik ga hier niet de berg wetenschappelijk onderzoek citeren dat het bovenstaande bewijst. Het zijn kille cijfers die bijna niemand checkt en weinig mensen overtuigt. Het gaat erom of je gelooft dat het zo is, of je alles wat hierboven staat belangrijk vindt in jouw leven. Want pas wanneer je dat doet maak je bewust de keuze om erin te investeren. Je investeert niet in iets waar een goede uitkomst voor je gevoel klein is en de investering groot. Als je beseft en leert dat je door iedere dag gematigd intensief te bewegen, regelmatig gewicht te verplaatsen (kan ook je eigen lichaam zijn) en door je hartslag zo nu en dan omhoog te brengen, je een kleine investering doet die je op de lange termijn veel geluk en gezondheid oplevert, dan is het een no-brainer. Zie gezondheid niet als het speculeren op een aandeel waarvan je hoopt dat het je op korte termijn gouden bergen zal opleveren. Zie het als een rendement dat niet in geld is uit te drukken, vraag degene die nu lijdt onder een zware slopende ziekte maar na wat het meest waardevolle bezit in hun leven is en hij of zij zal antwoorden: Een goede gezondheid.

 

Uiteindelijk hebben we niet alles in ons leven voor het zeggen, eigenlijk als je er bij nadenkt zelfs vrij weinig. Ook gezondheid is niet iets wat wij bezitten, het is iets wat ons overkomt en en het is afhankelijk van vele factoren. Maar dat je invloed hebt op die factoren is duidelijk. De volgende keer dat je twijfelt over het kopen van aandelen of over het opzetten van een spaarpotje voor die mooie reis check dan eerst even of je de belangrijkste investering in jezelf al hebt gedaan. Maak werk van je gezondheid, investeer er direct in, zet het bovenaan je prioriteitenlijst en geniet van je welverdiende rendement.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd