DEALING WITH A CRISIS SITUATION, BY MARK TUITERT

OMGAAN MET EEN CRISISSUTIATIE, DOOR MARK TUITERT

We maken op dit moment een historische gebeurtenis mee. Het coronavirus heeft een ongelofelijke impact op ons dagelijks leven. Maar hoe kun je met deze onzekerheid en de last minute veranderingen omgaan? Ik vertel je wat ik destijds heb gedaan. 

 

Als schaatser was ik veel bezig met hoe ik het beste met tegenslagen kon omgaan. Dit was deels noodgedwongen, omdat ik, geplaagd door blessures, een heftige thuissituatie en een sterk veranderend schaats landschap, verre van succesvol was. Ik kwam, behalve bij het kijken van Monty Python films, in die tijd uit bij ’Stoïcijnse Filosofie’. Een leer die inmiddels een hobby is geworden, en die me van waardevolle inzichten over het leven blijft voorzien. Inzichten die ik graag met jou deel via mijn blogs. 

 

Controleer wat je kunt controleren

De kern van deze filosofie komt er op neer dat je jouw aandacht en energie geeft aan dingen die je zelf kunt controleren  en waar je invloed op kunt uitoefenen. Daarnaast accepteer en laat je de dingen waar je geen controle over hebt los. Zoals het coronavirus dat nu heerst. Dit wil niet zeggen dat ik nu alles laat vallen en apathisch reageer. Integendeel, als topsporter ging het er voor mij om, de kracht in mezelf te vinden en me niet te laten afleiden door alle chaos en meningen van de buitenwereld. In een crisis gaat dit nog een stapje verder. Het gaat erom wat jij zelf kunt doen en dat je een verantwoordelijkheid hebt tegenover je medemens. 

 

‘Wat goed is voor de bij, is goed voor de korf’. 

Één van de meest geliefde Romeinse keizers, en tevens praktiserend stoïcijns filosoof, Marcus Aurelius had ook te maken met een pandemie. In zijn leven heerste de pest, die een derde van de Romeinse soldaten het leven kostte. Dood, verderf en verlies waren in die tijd aan de orde van de dag. De kunst is om het eigen gemoed hierdoor niet te laten beïnvloeden. Een verschrikkelijk moeilijke, bijna onmogelijke opdracht. Marcus Aurelius werd uiteindelijk een van de meest geliefde keizers van het Romeinse rijk. Hij trainde zijn vermogen om, ondanks alles, rustig en kalm te blijven dankzij de lessen van zijn stoïcijnse leraren die hem hierin van jongs af aan bijstonden.  


Aurelius zei ooit: “Wat goed is voor de bij, is goed voor de korf, en wat goed is voor de korf is goed voor de bij”. Met het Coronavirus lijkt deze uitspraak actueler dan ooit. Hiermee doelt hij indirect op het feit dat Mark Rutte in zijn speech ook onderstreepte; Als individu hebben we een verantwoordelijkheid richting de zwakkeren onder ons, richting het personeel dat zich zo inspant om zieken te verplegen en ook richting onszelf, om gezond en kalm te blijven en het goede te doen. In dit geval door de richtlijnen te volgen. 


Driven by positive energy 

Voor veel ondernemers en ZZP’ers heeft het coronavirus veel effect op de dagelijkse realiteit.

Ook bij First Energy Gum is dit het geval. In deze tijd denk ik graag terug aan de originele overtuiging waarop wij ons merk al vanaf dag één bouwen. FIRST is ontstaan uit de overtuiging dat iedereen in de kern een oerkracht bevat. Die kracht wordt getest op het moment van chaos, onzekerheid en tegenslag. Dat is wat wij bedoelen met ons mantra: ‘Driven by Positive Energy’. Positieve energie is wat ons gaande houdt. De energie die juist nu, op deze momenten van onzekerheid en tegenslag, op de proef wordt gesteld .  

 

Iedere ochtend loggen wij met hele team digitaal in en verdelen we het werk voor de dag. Ondertussen kijk ik af en toe naar de keukentafel, waar mijn vrouw en kinderen huiswerk, dat de kids van school hebben meegekregen, zitten te maken. Op kantoor worden iedere dag alle pakketjes netjes verzonden, en op al jullie vragen wordt antwoord gegeven. We zetten de schouders eronder en gaan met deze positieve energie verder! 

 

Ik ben erg benieuwd hoe jij omgaat met deze situatie. Laat het ons weten! Stuur je verhaal, foto, video naar dit e-mailadres of gebruik #drivenbypositivenergy bij je post op instagram.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.