FIVE TIPS FOR THE BEGINNING RUNNERS

VIJF TIPS VOOR DE BEGINNENDE HARDLOPER


Als er ooit een tijd zou zijn om - alleen - naar buiten te gaan is het nu, in deze gekke Corona tijden. Terwijl de zon doorbreekt, een klein briesje hier en daar opstrijkt, bladeren ontluiken, zitten wij voornamelijk thuis. 
 
Maar veel mensen laten deze kans toch niet voorbijgaan om hun eigen tijd in te delen en de frisse lucht op te zoeken. De manier om fit te blijven op een laagdrempelige en effectieve manier: hardlopen. Hardlopers, het zijn bepaald geen doodlopers. Je conditie en uiteindelijk ook levensverwachting gaat door regelmatig te lopen omhoog. Maar stel dat je net begint, waar let je dan op? Bij deze, vijf tips van mij,  voor de beginnende hardloper:


 
Koop de juiste schoenen

Dit is echt tip nummer één! Ga je hardlopen op slappe sandalen of juist stijve sneakers, dan vraag je om blessures. Hardlopen verhoogt de impact op knieën, banden en pezen. Als je die direct overbelast kom je van een koude kermis thuis. Herstel van een overbelaste pees kan lang duren. Dan is de lente en je goede gemoed voorbij. Zorg daarom voor goede specifieke hardloopschoenen met demping.
 

Begin rustig

Een grote fout die je kunt maken, is meteen te rennen voor langere stukken. Begin met wandelen op je hardloopschoenen, bouw het iets op door iedere minuut af te wisselen met een hardloop draf. Voor je conditie hoeft dit helemaal niet minder goed te zijn. In die minuut dat je hardloopt gaat je hartslag omhoog en voel je dat je moe wordt, precies wat je wilt bereiken. De minuut rust gebruik je om al wandelend te herstellen. 

 

Stel geen doel!

Dit advies klinkt tegenstrijdig, want je begint meestal toch juist met een doel? Fitter worden of afvallen bijvoorbeeld? Dit is dan ook een regel om je tegen jezelf te beschermen. Grote doelen of plannen kunnen demotiverend werken omdat je te snel resultaat verwacht. Probeer het doel los te laten en puur te genieten van het lopen en het buiten zijn, en sta open voor al deze ervaringen. 

 

Maak een afspraak met jezelf

Voor wie deed je dit ook alweer? Juist, voor jezelf. De enige afspraak die je maakt is dus met jezelf, het is jouw verantwoordelijkheid dat je die nakomt. Het helpt om je agenda te pakken en minimaal 3x in de week 45 minuten te blokken en dat in te vullen met hardlopen. Regelmaat zorgt voor vooruitgang. Hou je hieraan. De eerste weken zijn wennen, maar het went snel en je omgeving zal het ook herkennen en accepteren wanneer jij stug blijft volhouden.

 

Warming-up

Cruciaal voor de lange en korte termijn is een goede warming-up, helemaal wanneer je echt hard begint te lopen. Wees lief voor je spieren en pezen, en geef ze de tijd om te wennen aan de arbeid waaraan jij ze onderwerpt. Draai je voeten los, rek je bovenbenen en stretch je kuiten en enkels. Neem hier even 5 minuten de tijd voor.

 

Smile

Je loopt in de vrije frisse lucht, je lichaam is aan het werk, je voelt de cadans. Kijk om je heen en geniet. Ook in stressvolle situaties, of misschien juist in deze situaties, kan hardlopen een heerlijke vlucht zijn om alles weer mentaal op de rit te krijgen. Ontlucht, ont-stress, laat je benen je lichaam en geest meevoeren. 
 
Ik doe nog een rondje ;)

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.