Iedereen heeft ze inmiddels voorbij zien komen: Video’s met tips over hoe je thuis toch in beweging kunt blijven. Ondertussen laait ook de discussie over het gesloten houden van sportscholen verder op. Van topsporters en doctoren tot hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, allemaal benadrukken ze dat sporten extra noodzakelijk is geworden. Erik Scherder stelt zelfs dat te weinig lichamelijke activiteit een pandemie is. In deze blog beantwoorden we relevante vragen met betrekking tot dit onderwerp.
Kan regelmatige lichaamsbeweging mijn immuniteit vergroten?
De meeste van ons weten dat regelmatige lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op het metabolisme en het psychologisch welzijn. Door te bewegen verbeter je een tal van lichaamsfuncties. Je longen ventileren beter wanneer je regelmatig sport en het neusslijmvlies kan de binnenkomende lucht beter bevochtigen. Maar wordt je immuniteit ook versterkt? Uit diverse onderzoeken blijkt dat in-actievelingen twee keer zo vaak ziek zijn als sporters. Regelmatig bewegen helpt dus om ziekte te voorkomen en je weerstand te verhogen. Maar is dit altijd zo?
Bestaat er zoiets als te veel bewegen?
We kunnen lichaamsbeweging als een medicijn zien dat onze immuniteit vergroot. Maar er zijn tegelijkertijd aanwijzingen dat ons afweersysteem na extreme inspanningen, zoals het lopen van een marathon of een zware periode van langdurige inspanning, infecties minder goed bestrijden.
Het verband tussen de hoeveelheid beweging en de kans op een luchtweginfectie volgt een patroon: het risico neemt af wanneer je meer gaat sporten, maar schiet omhoog wanneer je hierin doorslaat. Een Brits onderzoek door immunologen heeft aangetoond dat atleten die meer dan 7 tot 10 uur per week aan duursport doen twee keer zo vaak verkouden zijn als de groep die 3 tot 6 uur per week aan duursport doet. Fanatiek sporten verhoogt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed. Je afweersysteem wordt dan zo verzwakt dat infecties makkelijker binnen kunnen dringen. Dit is ook waarom topsporters vaker op het randje tussen topfit en ziek zijn balanceren.
Wat te doen?
Je wil natuurlijk blijven bewegen, maar tegelijkertijd is het niet het beste moment om zwaarder te gaan trainen dan je eerst deed. Uiteraard willen we je niet ontmoedigen om trainingsdoelen te stellen of een nieuwe uitdaging aan te gaan. Probeer even niet tot het gaatje te gaan, maar een gezonde balans tussen goede training en een sterke weerstand te creëren.
Sportscholen
Steeds meer sportscholen bieden gelukkig de mogelijkheid om buiten in kleine groepjes te trainen. Ook zijn er online veel goede bronnen voor extra begeleiding.
Als je vaak in de gym te vinden bent en veel aan krachtsport doet, dan is het lastig om je normale routine vast te houden. Niet iedereen beschikt namelijk over de benodigde gewichten, met als gevolg dat spierverlies op de loer ligt. Misschien interessant om eens te kijken wat je met je eigen lichaamsgewicht kunt bereiken. Google eens de termen freeletics en calisthenics.
Blijf vooral bewegen
De essentie van deze blog is dat lichaamsbeweging, zelfs wanneer het om matige intensieve activiteiten zoals wandelen, joggen, fietsen of cardio-training gaat, helpt om stress te verminderen, je stemming te verbeteren en het metabolisme, psychologisch welzijn en immuunsysteem verbetert. Ook wanneer je je normale training in de sportschool niet kunt doen, is op een alternatieve manier in beweging blijven één van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je gezond blijft.