WHY XYLITOL GUM IS SO GOOD

WAAROM XYLITOL KAUWGOM ZO GOED IS

Geraffineerde suiker is misschien wel het meest ongezonde ingrediënt in onze hedendaagse voeding. Om die reden worden natuurlijke zoetstoffen als xylitol en maltitol steeds populairder. Xylitol heeft een zoete smaak, maar heeft weinig calorieën en een gering effect op de bloedsuikerspiegel. Verschillende studies suggereren dat het verschillende belangrijke voordelen heeft, waaronder een verbeterde gebitsgezondheid.

 

Wat is Xylitol eigenlijk?

Xylitol is een suikeralcohol. Hoewel het woord 'alcohol' deel uitmaakt van de naam, wordt hier niet dezelfde alcohol bedoeld waarvan je dronken kan worden. Xylitol wordt in kleine hoeveelheden in veel groenten en fruit aangetroffen en wordt daarom als natuurlijk beschouwd. Maar de Xylitol zoals wij die kennen wordt veelal gemaakt van het sap uit de berkenboom of zoals de xylitol van First Energy Gum, uit de resten van maïskolven. Het is een veelgebruikt ingrediënt in suikervrije kauwgom, snoep, pepermuntjes en producten voor mondverzorging zoals tandpasta.

 

Xylitol in First Energy Gum

De hoeveelheid xylitol in Fist Energy Gum is het grootst in vergelijking tot alle andere kauwgoms. Dit is niet geheel zonder reden. Enerzijds neutraliseert xylitol de bittere smaak van Cafeïne in de ‘liquid centre fill’ van First Energy Gum, anderzijds geeft xylitol allerlei gezondheidsvoordelen. Xylitol heeft een vergelijkbare zoetheid als gewone suiker maar bevat 40% minder calorieën. Aangezien xylitol een verfijnde zoetstof is, bevat het geen vitamines, mineralen of eiwitten. In die zin levert het alleen lege calorieën.

 

Gewichtsverliesvriendelijke zoetstof

Een van de negatieve effecten van toegevoegde suiker is dat het de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels verhoogd. Vanwege het hoge fructosegehalte kan het ook leiden tot insulineresistentie en meerdere metabole problemen bij overmatig gebruik. Xylitol bevat echter nul fructose en heeft verwaarloosbare effecten op de bloedsuiker- en insulinespiegel.

Daarom zijn geen van de schadelijke effecten van suiker van toepassing op xylitol. De glycemische index (GI) van Xylitol - een maat voor hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt - is slechts 7, terwijl normale suikers 60-70 zijn. Het kan ook worden beschouwd als een gewichtsverliesvriendelijke zoetstof omdat het 40% minder calorieën bevat dan suiker. Voor mensen met diabetes, prediabetes, obesitas of andere metabole problemen is xylitol een uitstekend alternatief voor suiker. Studies tonen aan dat xylitol de symptomen van diabetes kan verbeteren, buikvet kan verminderen en zelfs gewichtstoename tijdens een vetmesten dieet kan voorkomen.

 

Xylitol is goed voor je tanden

Veel tandartsen raden aan om xylitol kauwgom te gebruiken. In Finland krijgen kinderen xylitol snoepjes mee naar school omdat het goed voor hun tanden is. Studies hebben vastgesteld dat xylitol de tandgezondheid verbetert en tandbederf helpt voorkomen.

Een van de belangrijkste risicofactoren voor tandbederf is een orale bacterie genaamd Streptococcus mutans. Dit is de bacterie die verantwoordelijk is voor tandplak. Hoewel sommige tandplak normaal is, moedigt overtollige tandplak uw immuunsysteem aan om de bacteriën erin aan te vallen. Dit kan leiden tot ernstige tandvleesaandoeningen. Deze orale bacteriën voeden zich met glucose uit voedsel, maar ze kunnen geen xylitol gebruiken. Het vervangen van suiker door xylitol vermindert de beschikbare brandstof voor de schadelijke bacteriën. Hoewel deze bacteriën xylitol niet als brandstof kunnen gebruiken, nemen ze het toch op. Na het absorberen van xylitol zijn ze niet in staat om glucose op te nemen, wat betekent dat hun energie producerende route verstopt is en uiteindelijk sterft.

 

Met andere woorden, wanneer u kauwgom kauwt met xylitol of het als zoetstof gebruikt, verhongeren de schadelijke bacteriën in uw mond en gaan ze uiteindelijk dood. Studies tonen aan dat xylitol toe te voegen aan uw dieet, en dus suiker te vervangen, tandbederf met 30-85% kan verminderen. Omdat ontsteking de oorzaak is van veel chronische ziekten, kan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking ook gunstig zijn voor de rest van je lichaam.

 

Xylitol vermindert oor- en schimmelinfecties

Je mond, neus en oren zijn allemaal met elkaar verbonden. Daarom kunnen bacteriën die in de mond leven, oorinfecties veroorzaken. Dit is een veel voorkomend probleem bij kinderen.

Het blijkt dat xylitol sommige van deze bacteriën kan verhongeren op dezelfde manier als het plaque-producerende bacteriën verhongert. Een studie bij kinderen met terugkerende oorinfecties constateerde dat dagelijks gebruik van xylitol kauwgom hun infectiegraad met 40% verminderde. Xylitol bestrijdt ook de gist van schimmels, wat kan leiden tot candida-infecties. Xylitol vermindert het vermogen van de gist om zich aan oppervlakken te hechten, waardoor infecties worden voorkomen.

 

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in uw lichaam en wordt in grote hoeveelheden in de huid en het bindweefsel aangetroffen. Sommige onderzoeken bij ratten koppelen xylitol aan een verhoogde productie van collageen, wat kan helpen de effecten van veroudering op uw huid tegen te gaan. Xylitol kan ook beschermend zijn tegen osteoporose, omdat het leidt tot een verhoogd botvolume en botmineralengehalte bij ratten. Houd er rekening mee dat studies bij mensen nodig zijn om deze voordelen te bevestigen. Xylitol voedt ook de vriendelijke bacteriën in uw darmen, fungeert als een oplosbare vezel en verbetert uw spijsvertering.

 

Bijwerkingen en dosering

Xylitol wordt over het algemeen goed verdragen, maar sommige mensen ervaren spijsverteringsbijwerkingen wanneer ze te veel consumeren. De suikeralcoholen kunnen water in je darm trekken of worden gefermenteerd door darmbacteriën. Dit kan leiden tot gas, een opgeblazen gevoel en diarree. Je lichaam lijkt zich echter goed aan te passen aan xylitol. Als u de inname langzaam verhoogt en uw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen, zult u waarschijnlijk geen negatieve effecten ervaren. Langdurig gebruik van xylitol lijkt volkomen veilig.

 

Conclusie

Als zoetstof is xylitol een uitstekende keuze. Terwijl sommige zoetstoffen gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken, tonen studies aan dat xylitol juist gezondheidsvoordelen heeft. Als u op zoek bent naar een gezonder alternatief voor gewone suiker, probeer dan eens xylitol.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.