Mark Tuitert en Erik Scherder die samen een schaalmodel van de hersenen vasthouden

ERIK SCHERDER: WAAROM KAUWEN BELANGRIJK IS VOOR JE GEZONDHEID

Dat kauwgom kauwen voor een training of examen handig is, dat wist ik al wel. Maar toen ik Erik Scherder ontmoette tijdens een presentatie en we na afloop in gesprek raakten, wees hij mij op de vele voordelen van kauwen. Erik vond dat ik precies moest weten hoe dit werkte. Daar kon ik natuurlijk niets tegen zeggen en dus ging ik richting de VU in Amsterdam, waar Scherder hoogleraar Klinische Neuropsychologie is. Onze afspraak mondde al snel uit in een kort mini-college over kauwen en de werking van onze hersenen.

 

De podcast met Prof. Erik Scherder is hieronder te beluisteren:

DRIVE #26 Prof. Erik Scherder. 

 

Kauwen maakt je sneller en verbetert je geheugen 

Erik Scherder: “Het is ontzettend leuk dat er al veel studies zijn gedaan over kauwen. Eigenlijk is kauwen een beetje hetzelfde als lopen. Je hartslag gaat iets omhoog en dat is weer belangrijk voor de doorbloeding van je brein. Je hersenen bestaan uit grijze en witte gebieden die actiever worden door het kauwen; de verbindingen tussen al deze hersengebieden wordt als het ware sneller (Ref 1.). Je wordt van kauwen niet direct slimmer, maar wel sneller. Wij zeggen: 'kauw op kauwgom en doe dat 20 minuten voor bijvoorbeeld je examen of je training.' Je bent zo niet alleen sneller, maar ook je geheugenfunctie wordt beter (Ref 2.)."

 

Kauwen helpt om stress te verminderen

"Aan de binnenkant van je hersenen ligt de hippocampus. Deze is essentieel voor je geheugen en het aanleren van nieuwe dingen. Kauwen verbetert de doorbloeding en werking van je hersenen. De hippocampus remt weer andere gebieden in de hersenen zoals de hypothalamus; het regelcentrum dat je hormonale systeem bestuurt.

Stel je hebt stress. Stress activeert de hypothalamus en maakt via de bijnieren het stresshormoon cortisol aan. Cortisol bezet de receptoren op de hippocampus waardoor deze actief wordt en de hypothalamus gaat remmen. Waardoor de aanmaak van cortisol stokt en de stress afneemt. Zo heb je dus eigenlijk een zelfregulerend stressmechanisme in je lichaam (Ref 3). Prachtig!

 

Kauwen werkt alleen bij gezonde stress

"Maar stel nu dat je chronische stress hebt, constant en iedere dag. Dan kan de hippocampus het niet meer aan waardoor de remming wegvalt. Je kunt dan veel problemen krijgen en in een negatieve spiraal belanden. Het mooie is dat kauwen leidt tot activatie van de hippocampus en zo goed helpt om stress te reguleren (Ref 4.)."

 

Mijn conclusie

Kauwgom kauwen is goed voor verschillende gezondheidsredenen. Niet alleen wordt je geheugen beter en sneller, maar het zorgt ook voor stressregulatie. Erg handig als je onder hoge druk moet presteren op welk vlak dan ook! Het kan allemaal een beetje ingewikkeld klinken, maar voor mij was het oprecht een eyeopener. Helemaal omdat Erik het zo goed weet uit te leggen. 

Erik Scherder: ”Er is een steeds grotere onderbouwing voor het feit dat kauwen een positieve werking heeft op de werking van het centrale zenuwstelsel”.

Met die boodschap en uiteraard meteen kauwend op een First Energy Gum verliet ik de kamer van Erik, met zes onderzoeksresultaten onder mijn arm. De referenties van die onderzoeken heb ik bijgevoegd in deze tekst en onder deze blog. Mocht je het leuk vinden, kun je ze nalezen. 

En niet vergeten: blijven kauwen dus!


Mark Tuitert  


Literatuur Referenties:

(Ref 1.). ‘Effects of chewing on cognitive processing speed’. Hirano et Al. 2013.
(Ref 2.). ‘A fronto-parietal network for chewing of gum’. Takada, Miyamoto, 2004.
(Ref 3.). ‘Association between Mastication, the Hippocampus and the HPA Axis’. Azuma et Al. 2017.
(Ref 4.). ‘Gum Chewing Inhibits the Sensory Processing and the Propagation of Stress-Related Information in a Brain Netwerk’. Hongbo Yo et Al. 2013.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.