ERIK SCHERDER: WAAROM KAUWEN BELANGRIJK IS VOOR JE GEZONDHEID

Dat kauwen best handig is om te doen voor je training of examen wist ik al. Maar toen ik Erik Scherder ontmoette tijdens een presentatie en we na afloop in gesprek raakten, wees hij mij op de verschillende voordelen van kauwen. Erik vond dat ik precies moest weten hoe dit werkte. Daar kon ik het natuurlijk niet mee oneens zijn en dus toog ik richting het VU in Amsterdam, waar Scherder hoogleraar Klinische Neuropsychologie is. Onze afspraak mondde al snel uit in een kort mini-college over kauwen en de werking van onze hersenen.

 

De podcast met Prof. Erik Scherder is hieronder te beluisteren:

DRIVE #26 Prof. Erik Scherder. 

 

Kauwen maakt je sneller en verbetert je geheugen 

Erik Scherder: “Het is ontzettend leuk dat er al veel studies zijn gedaan over kauwen. Eigenlijk is het kauwen net een beetje als lopen. Je hartslag gaat iets omhoog en dat hart is weer belangrijk voor de doorbloeding van je brein. Je hersenen bestaan uit grijze en witte gebieden die actiever worden door het kauwen; de verbindingen tussen al deze hersengebieden wordt als het ware sneller (Ref 1.). Je wordt van kauwen niet direct slimmer, maar wel sneller. Wij zeggen: 'kauw op kauwgom en doe dat 20 minuten voor bijvoorbeeld je examen of je training.' Je bent zo niet alleen sneller, maar ook je geheugenfunctie wordt beter (Ref 2.)."

 

De hippocampus en hypothalamus 

"Aan de binnenkant van je hersenen ligt de hippocampus. Deze is essentieel voor je geheugen en het aanleren van nieuwe dingen. Kauwen verbetert de doorbloeding en werking van je hersenen. De hippocampus remt weer andere gebieden in de hersenen zoals de hypothalamus; het regelcentrum dat je hormonale systeem bestuurt. Stel je hebt stress. Stress activeert de hypothalamus  en maakt via de bijnieren het stresshormoon cortisol aan. Cortisol bezet de receptoren op de Hippocampus waardoor deze actief wordt en de Hypothalamus weer remt. Waardoor de cortisol-aanmaak stokt. Zo heb je dus eigenlijk een zelfregulerend stressmechanisme in je lichaam (Ref 3). Prachtig!

 

No stress 

"Maar stel nu dat je chronische stress hebt, constant en iedere dag. Dan kan de hippocampus het niet meer aan waardoor de remming wegvalt.  Je kunt dan veel problemen krijgen en in een negatieve spiraal belanden. Het mooie is dat kauwen leidt tot activatie van de hippocampus en zo goed helpt  om stress te reguleren (Ref 4.)."

 

Mijn conclusie

Kauwen is goed om te doen voor verschillende redenen. Niet alleen wordt je geheugen beter en sneller, maar het zorgt ook voor stressregulatie. Erg handig als je onder hoge druk moet presteren op welk vlak dan ook! Het kan allemaal een beetje ingewikkeld klinken, maar voor mij was het oprecht een eyeopener. Helemaal omdat Scherder het zo goed weet uit te leggen. 

Erik Scherder: ”Er is een steeds grotere onderbouwing voor het feit dat kauwen een positieve werking heeft op de werking van het centrale zenuwstelsel”.

Met die boodschap en uiteraard meteen kauwend op een First Energy Gum verliet ik de kamer van Erik op het VU, met zes onderzoeksresultaten onder mijn arm. De referenties van die onderzoeken heb ik bijgevoegd in deze tekst en onder dit blog. Mocht je het leuk vinden, kun je ze nalezen. 

En niet vergeten: blijven kauwen dus!


Mark Tuitert  

PROBEER FIRST


Literatuur Referenties:

(Ref 1.). ‘Effects of chewing on cognitive processing speed’. Hirano et Al. 2013.
(Ref 2.). ‘A fronto-parietal network for chewing of gum’. Takada, Miyamoto, 2004.
(Ref 3.). ‘Association between Mastication, the Hippocampus and the HPA Axis’. Azuma et Al. 2017.
(Ref 4.). ‘Gum Chewing Inhibits the Sensory Processing and the Propagation of Stress-Related Information in a Brain Netwerk’. Hongbo Yo et Al. 2013.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd