MAARTEN VAN DER WEIJDEN: WHAT COULD BE BETTER

MAARTEN VAN DER WEIJDEN: WAT KAN BETER?

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden kan het niet laten zichzelf uit te dagen. De open water- en marathonzwemmer won in 2008 olympisch goud in Peking. Zijn bekende verhaal begon in 2001 toen hij de diagnose Leukemie kreeg met een geringe kans op overleven. Maarten verbleef een half jaar in het ziekenhuis, waar hij zware behandelingen onderging. Hij had het geluk te genezenNa een periode van herstel won hij goud op de Olympische Spelen. Hierna greep hij de kans met beide handen aan om zich in te zetten voor het werven van fondsen die kankeronderzoek mogelijk maken.

'In 2019 zwom hij de 11stedentocht. Een tocht van maar liefst 195 km, waarmee hij een recordbedrag op van meer dan 6 miljoen euro ophaalde. Wie dacht dat het daarbij zou blijven heeft het mis. Mark interviewde hem over zijn nieuwe uitdaging: Op 09 januari 2021 doet hij een ‘thuistriathlon’.'


Normaal gesproken ben je druk met presenteren of met je stichting, hoe vul je je tijd nu in?

'Het afgelopen jaar ben ik eigenlijk gemiddeld zo’n drie uur per dag aan het sporten gegaan. Vroeger sportte ik wel zo’n zeven uur per dag. Ik was wat te zwaar geworden na een vakantie en wilde eigenlijk weer meer doen. Zeker de eerste periode was zwaar, maar daar moet je gewoon doorheen. Door het regelmatige sporten viel ik af en hier voel ik me fijn bij.'


Je zou eigenlijk drie maanden op pad gaan, maar door corona ging dit niet door. Wat dacht je toen? Dan ga ik voor de triatlon?

'Als gevolg van het coronavirus gingen de zwembaden dicht en ik moest van mezelf iets gaan doen. Dus ik ben begonnen met lopen. En toen dacht ik, als ik het fietsen erbij pak, dan kan ik in de toekomst misschien triatlons gaan doen.

Wat trouwens ook gaaf was, ik werd gecontacteerd door een leverancier van stromingszwembaden. Normaal gesproken stond hij met dit bad op triatlonbeurzen, maar nu deze niet doorgingen vroeg hij of we ‘m niet beter in mijn tuin konden zetten. Heel luxe, ik zwem, loop en fiets nu iedere dag 1 uur. Het is wel echt veel. Want met het zwemmen van de 11stedentocht trainde ik ook lang, maar niet zo consistent als nu.'


Dus nu lig je iedere dag een uur in een stationair bad?

Jup…. Ik kan via een website zelfs de weerstand aanpassen en echt een trainingsprogramma nabootsen!

 

Wat is dat in jou dan? Toch een soort obsessie? Ik bedoel, ik herken het goed….

‘Nou, ik ben eigenlijk gewoon altijd bezig met wat beter kan. Dit ken je vast ook wel. Voordat je ergens helemaal voor kunt gaan, ga je eerst door een soort periode van verkenning die veel tijd kost. Wat we nu met de stichting aan het verkennen zijn, want we hebben al heel veel geld ingezameld via mensen die meezwommen, is hoe we op een andere manier ook fondsen kunnen werven. Er lopen en fietsen namelijk veel meer mensen dan er zwemmen. Hoeveel mensen kunnen we op de been krijgen, en hoe kan ik er zelf ook een leuke uitdaging in vinden.'

 

Kijk, de 11stedentocht was zo’n groot succes qua donatiegeld. Je kunt dan klappen, fantastisch gedaan en klaar. Maar juist als het werkt word ik nieuwsgierig. Wat kunnen we nog meer doen?


Waar krijg je energie van?

‘Mijn familie, meer tijd thuis spenderen en met het gezin samen zijn. Met mijn dochters wandelen en spelen. En we hebben zoveel geld ingezameld. Het ging me niet om het geld, maar juist om het resultaat van de onderzoeken. Want uiteindelijk heeft het door ons gefinancierde onderzoek geleid tot de ontdekking van een nieuwe speekselklier die diep in het hoofd zit. Nu wetenschappers weten dat deze klier er zit, kunnen ze deze vermijden bij behandelingen waar bestraling nodig is. Met het direct effect dat de kankerpatiënt beter geholpen kan worden.’


Dus dit is eigenlijk het tastbare resultaat van de tocht en al het geld dat je hebt ingezameld?

Daarmee bezig zijn en met patiënten praten die daar baat bij hebben dat is waar ik het voor deed. Dat is iets waar we vaak aan voorbij gaan. Ik bedoel, waarom heb je FIRST? Waarom streef je naar het hoogst haalbare? Is het omdat je goud wil hebben, of zit er toch meer achter?


Ja duidelijk, je hebt een hele tastbare ‘waarom’. - Mooi.
En gebruik je FIRST?

‘Ja, zeker. Soms heb ik tijdens het vasten ’s ochtends zo’n loom gevoel. Dit maakt dat niet veel uit wanneer m’n trainingen rustig zijn en op het rekken van de duur gericht zijn, maar bij de snelle looptrainingen gebruik ik wel altijd FIRST omdat je dan direct op het juiste tempo zit in plaats van dat je hier eerst naartoe moet werken.

Ja, gewoon die extra boost zodat je even een graadje hoger zit. Tijdens je zwemtocht gebruikte je hem aan het einde ook toch?

‘Zeker, ik wilde het eigenlijk weer gebruiken. Het plan was dat ik met Mark Slats, die de Atlantische oceaan over gaat roeien, van Duitsland naar de Noordzee mee zou roeien. Maar, door de coronamaatregelen kan dat nog niet doorgaan. Maar, als ik straks 24 uur moet roeien, dan kan ik FIRST zeker goed gebruiken!

Wil jij Maarten supporten tijdens zijn ‘thuistriathlon’? – Dat kan, check de website van de Maarten van der Weijden foundation voor meer informatie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.